Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Több száz munkás maradt állás nélkül az iváncsai akkumulátorgyárban

10perc.hu
2024. 05. 13.
Több száz munkás maradt állás nélkül az iváncsai akkumulátorgyárban

Váratlan elbocsájtással találták szembe magukat a munkások a tesztüzem idején.

A gyártósorok beindítása után nem sokkal több száz dolgozót, főként kölcsönzött munkaerőt és vendégmunkásokat bocsátottak el a múlt héten az iváncsai akkumulátorgyárból. Az elbocsátások híre hidegzuhanyként érte a dolgozókat, hiszen korábban csak pletykák keringtek a leépítésekről. A szakszervezet szerint az elbocsátások hátterében az elektromos autók iránti kereslet európai visszaesése állhat.

A Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke elmondta, hogy a gyárvezetéssel folytatott bér tárgyalások során nem esett szó elbocsátásokról, sőt kifejezetten megígérték a saját dolgozók megtartását. 

A szakszervezet információi szerint kizárólag kölcsönzött munkaerőt érintettek az elbocsátások, összesen több mint ezer főről van szó.

Az elbocsátott dolgozók közül többen nyilatkoztak az RTL Híradónak. Egyikük elmondta, hogy a műszak közepén szóltak nekik a felmentésről, minden előzmény nélkül. A dolgozók most bizonytalanságban vannak, hiszen nem tudják, hogy a jövőben őket is érinthetik-e az elbocsátások.

Bod Péter Ákos közgazdász szerint az iparág átalakulása és a kereslet csökkenése állhat a háttérben. Mint mondta,

az akkumulátorgyártás jellegzetessége, hogy a kereslet hirtelen változásaihoz kell alkalmazkodni. Ha meglódul a termelés, akkor hirtelen sok emberre van szükség, ha viszont csökken a kereslet, akkor elkerülhetetlenek a leépítések.

A szakértő hozzátette, hogy a magyar iparpolitika összeszerelő üzemmé formálása most visszaüthet, hiszen a munkaerőpiaccal kapcsolatos kockázatokat Magyarország viseli.

Az iváncsai dolgozók úgy tudják, hogy az elbocsátások folytatódhatnak a héten. A gyár vezetése egyelőre nem reagált az RTL Híradó megkeresésére, így egyelőre nem tudni pontosan, hogy hány dolgozót érint a leépítés, és mi az elbocsátások konkrét oka.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek