387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Mészáros Lőrinc megalakította vagyonkezelő alapítványát

10perc.hu
2024. 05. 08.
Mészáros Lőrinc megalakította vagyonkezelő alapítványát

Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere újabb lépést tesz vagyonának hosszú távú biztosítása felé.

Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere megalapította saját vagyonkezelő alapítványát, az Eternitas Vagyonkezelő Alapítványt - írja az Mfor.hu. A célja az alapító okiratban meghatározott kedvezményezett anyagi jólétének és vagyoni biztonságának a hosszú távú biztosítása, a vagyon megőrzése és gyarapítása. 

Az alapítvány minimum 600 millió forintos alaptőkével indult, de a bepakolható vagyon mértéke korlátlan.

Az Eternitas Vagyonkezelő Alapítvány a Mészáros-birodalom egyik központjában, a Váci utcában 38. szám alatt található. Mészáros Lőrinc az egyedüli kurátora a civil szervezetnek, de egyelőre nem tudni, hogy mekkora vagyont és hány céget mentett be az alapítványba. Emellett kihasználhatja a vagyonkezelő alapítványok kedvező adózási előnyeit is. Ezek az alapítványok ugyanis nem fizetnek társasági adót, ha a bevételük kizárólag befektetésekből származik.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, válaszolt az Mfor kérdésére még februárban és kifejtette, hogy szerinte nincs probléma azzal, ha a vagyonkezelő alapítványok egyre inkább uralják a magyarországi vagyonokat. Szerinte ez nem egy új adóelkerülési rendszer, hanem egy olyan intézmény, amely már sok nyugati országban bevált. Megjegyezte, hogy ez lehetővé teszi a nagy vagyonok egyben tartását, és fontos, hogy ezek a vagyonok Magyarországon maradjanak, ne pedig külföldre távozzanak.

Mészáros Lőrinc nem az első magyar milliárdos, aki vagyonkezelő alapítványt hoz létre. Csányi Sándor, Hernádi Zsolt, és a NER más kevésbé ismert szereplői is követtek már hasonló példát.

Főkép forrása:
MTI/Bodnár Boglárka

További cikkek