386.18 Ft

355.40 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Figyelmeztetést adott ki a MNB, újra megjelentek a csalók

10perc.hu
2024. 05. 02.
Figyelmeztetést adott ki a MNB, újra megjelentek a csalók

A MNB figyelmezteti a lakosságot, hogy csalók az MNB nevében telefonálnak gyanús tranzakciókra hivatkozva.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy csalók az MNB nevében telefonálnak magánszemélyeknek, azzal a céllal, hogy megszerezzék bizalmas banki adataikat vagy pénzüket - tájékoztatták közleményükben a mfor.hu-t. A csalók az MNB egyes telefonszámait másolják le, és valamelyik kereskedelmi bank ügyfélszolgálataként vagy magának az MNB-nek a nevében jelentkeznek. 

Gyanús tranzakcióra hivatkozva kérik az ügyfelektől bankkártyaszámukat, lejárati dátumukat, CVC kódjukat, PIN kódjukat, internet- vagy mobilbanki jelszavaikat és megerősítő kódjaikat.

Előfordulhat, hogy a csalók arra is rá akarják venni az áldozatot, hogy utalja át a pénzét egy "biztonságos" számlára, vagy "vírusirtót" töltsön le, ami valójában kémprogram, amellyel hozzáférhetnek a számítógépéhez és a banki alkalmazásához.

Fontos megjegyezni, hogy az MNB és a bankok soha nem kérik ügyfelektől telefonon vagy elektronikus úton bizalmas banki adataikat. 

A bank figyelmeztet, hogy ha nem bízik a hívó félben, szakítsa meg a hívást, és hívja az MNB vagy a bankja ügyfélszolgálatát a hivatalos telefonszámon, amelyet a bankja weboldalán talál. Azok, akik pénzt küldtek a csalóknak, ha megadták a banki adataikat, vagy letöltöttek egy kémprogramot, haladéktalanul jelentsék be a bankjuknak (az összeg visszaszerzése érdekében) és a rendőrségnek.

Az MNB és a pénzpiac szereplői KiberPajzs néven közös kampányt indítottak a kiberbiztonsági kockázatok megelőzésére. 

Főkép forrása:
Creative Commons/Fred Romero
Címkék:
#MNB

További cikkek