Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Borult, csapadékos időjárással indul a hét

10perc/MTI
2024. 04. 22.
Borult, csapadékos időjárással indul a hét

Továbbra is borongós marad a tavasz.

A  Hungarmet Zrt. jelentése szerint kontinensünk északnyugati felén nagyrészt nyugodt az időjárás a Brit-szigetek fölött lévő anticiklon hatására. Ezzel ellentétben Közép- és Dél-Európa fölött több, kisebb ciklon örvénylik, melyek többfelé felhős, csapadékos időjárást alakítanak ki. A Kelet-európai-síkság fölötti légörvény nagy területen 30 mm körüli csapadékösszeget okoz, de a Balkán-félszigeten lehullik 20, néhol 40 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Kontinensünk legmelegebb régiója a Kelet-európai-síkság keleti fele, valamint Portugália és Spanyolország, arrafelé 20 fok felett alakulnak a csúcsértékek.

A következő napokban jelenleg még a hazánktól nyugatra, délnyugatra örvénylő ciklon lesz hatással időjárásunkra, emiatt felhősebbre és csapadékosra fordul az idő, ugyanakkor enyhébb léghullámok is érkeznek.

Hétfőn döntően erősen gomolyfelhős lesz az ég, helyenként - a középső és északi tájakon - kialakulhat zápor. Éjszakára az ország keleti felén csökken a felhőzet, míg a Nyugat-Dunántúlon erősen megnövekszik, és arrafelé az éjszaka második felében eső, zápor valószínű.

Kedden utóbbi területen erősen felhős vagy borult marad az ég. Másutt főként délutántól növekszik és vastagszik meg a felhőzet. Csapadék kedd délelőtt még csak az északnyugati területeken fordulhat elő, majd délutántól egyre többfelé valószínű eső, zápor, néhol délnyugaton zivatar.

Hétfőn helyenként, majd kedden az északkeletire forduló szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 2 és 7 fok között alakul, de északkeleten ennél pár fokkal hidegebb is lehet, néhol gyenge fagy nem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek.


Címkék:
#Időjárás

Hirdetés

További cikkek