392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

6,6 %-al nagyobb a fiatalok agya, állítja egy kutatás

10perc.hu
2024. 03. 28.
6,6 %-al nagyobb a fiatalok agya, állítja egy kutatás

Lenyűgöző eredményre jutott egy új kutatás.

Egy új kutatás lenyűgöző eredménye azt sugallja, hogy az emberi agy mérete az idő múlásával fokozatosan növekszik, ami reményt adhat a demencia elleni küzdelemben. A tanulmány kimutatta, hogy az 1970-es években született generáció agya átlagosan 6,6%-kal nagyobb, mint az 1930-as években születetteké, és ez a növekedés összefüggésbe hozható a demencia kockázatának csökkenésével.

Egy friss tanulmány, amely több mint 3000 ember agyát vizsgálta, arra a következtetésre jutott, hogy az emberi agy mérete az idő múlásával fokozatosan növekszik. Ez a lenyűgöző eredmény reményt adhat a demencia elleni küzdelemben, mivel a kutatók megállapították, hogy a nagyobb agyméret összefüggésbe hozható a demencia kockázatának csökkenésével.

A Science Alert beszámolója szerint a tanulmányban részt vevő 55 és 65 év közötti emberek agyát vizsgálták. Az eredmények azt mutatták, hogy az 1970-es években születettek agytérfogata átlagosan 6,6%-kal nagyobb volt, mint az 1930-as években születetteké. Ez a növekedés mind a fehérállományban, mind a szürkeállományban megfigyelhető volt, és még akkor is fennállt, ha figyelembe vették az egyéb befolyásoló tényezőket, mint a magasság, az életkor és a nem.

Az agy egy bizonyos része, a hippokampusz, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a memóriában és a tanulásban, szintén növekedést mutatott a vizsgált generációk során. Ez a növekedés 5,7%-os volt, és még akkor is megfigyelhető volt, ha figyelembe vették a fent említett befolyásoló tényezőket.

Charles DeCarli neurológus, a kutatás vezetője elmondta, hogy a születési évtizednek hatással van az agy méretére és potenciálisan a hosszú távú egészségére. A kutatók úgy vélik, hogy a külső tényezők, mint a jobb egészségügyi ellátás, a táplálkozás és az oktatás, hozzájárulhatnak az agyméret növekedéséhez.

A demencia az agy szürkeállományának, az úgynevezett agykéregnek az elvékonyodásával jellemezhető. Mivel a beteg agy idővel fokozatosan zsugorodik, logikus, hogy a nagyobb agytérfogat kezdetben segíthet megvédeni az időskori agyi elváltozásoktól.

Bár a kutatás ígéretesnek tűnik, DeCarli hangsúlyozza, hogy további kutatásokra van szükség annak megállapításához, hogy a külső tényezők hogyan befolyásolják az agyméretet és a demencia kockázatát.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek