Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Változékony idő várható a napokban

10perc/MTI
2024. 03. 26.
Változékony idő várható a napokban

Csapadékra szerda estig sehol nem kell számítani.

A Hungaromet Nonprofit Zrt. jelentése szerint alapvetően ciklonok és frontjaik határozzák meg kontinensünk nagyobb részének időjárását, így Nyugat-Európában, a mediterrán térségben és a Fekete-tenger mentén is többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Nem egy helyről jelentős, 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget is jelentettek.

Ugyanakkor nagyjából a Finnországtól a Kárpát-medencéig húzódó tengely mentén anticiklonális hatások érvényesülnek, így errefelé naposabb, de az északias áramlás hatására hűvösebb is az idő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Rajna és a Dnyeper közti országokban 10 fok körül, inkább az alatt alakul, de igazán meleg általában még a Földközi-tenger mentén sincs, csak az Égei-tenger környékén mérnek 22, 23 fok körüli csúcsértékeket.

Szerda estig a Kárpát-medence időjárását a nyugat-európai ciklon előoldalán érkező egyre melegebb levegő alakítja, majd szerda este, éjjel megérkezik a ciklon hidegfrontja is a Kárpát-medence fölé.

Az ország területén kedden döntően fátyolfelhős lesz az ég, de este, éjszaka átmenetileg nagyobb területen is erősen felhős lehet az ég. Szerdán változó vastagságú és mennyiségű felhőzet várható több-kevesebb napsütéssel, majd estétől délnyugat felől beborul az ég. Szerda délutánig számottevő csapadék nem valószínű, szerdán késő délutántól, estétől azonban délnyugat felől a Dunántúlon egyre többfelé várható eső, zápor, délnyugaton néhol zivatar is kialakulhat.

A délkeleti, déli szél kedden és szerdán napközben is többfelé megerősödik, sőt kedden a Dunántúl északi részein viharos széllökések is lesznek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 4 és 10 fok között alakul, de a szélvédett, az éjszaka első felében még derült északkeleti tájakon fagypont körüli értékek is előfordulhatnak.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 15 és 23 fok között valószínű, az Északi-középhegység északi oldalán lesz a leghűvösebb.


Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Időjárás

További cikkek