Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Elmeállapota miatt mentett fel egy késelő szlovén férfit a bíróság

10perc/MTI
2024. 03. 06.
Elmeállapota miatt mentett fel egy késelő szlovén férfit a bíróság

Elmeállapota miatt felmentett az emberölés kísérletének vádja alól és kényszergyógykezelésre kötelezett a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán egy szlovén férfit, aki tavaly életveszélyesen megszúrta és magára hagyta élettársát Tornyiszentmiklóson.

A bíróság szóvivője szerint az 57 éves férfi, aki már napok óta zavartan viselkedett, tavaly február 23-án hajnalban féltékenységében összeszólalkozott 70 éves élettársával.

A vádlott egy zsebkést szorított a nő nyakához, majd kivonszolta őt a házból, ahol az autója csomagtartójába akarta kényszeríteni. Mivel ez nem sikerült neki, a hálóingben lévő asszonnyal az utcán elindult a falu temetője felé, közben szlovénül a rendőrséget emlegette és azt, hogy megöli a nőt, egy franciakulccsal pedig az út menti kerítéseket ütögette. Egy lakatlan, fás-bokros területhez érve a férfi ököllel támadt a nőre, majd késével a májánál megszúrta, ezután a vérző asszonyt otthagyta és elment.

Az életveszélyesen megsérült nő hazafelé indult, egy közelben lakó, a zajokra felfigyelő férfi vette őt észre és hívta a rendőrséget. A nő hasát ért, közvetlen életveszélyt okozó sérülés csupán azért nem volt halálos, mert az asszony időben szakszerű orvosi ellátásban részesült.

A Zalaegerszegi Törvényszék megállapítása szerint a vádlott - az elkövetéskor is fennálló - elmebetegségben, paranoid pszichózisban szenved, ezért nem volt képes felismerni cselekedetének veszélyességét. Az ügyészség indítványával megegyezően ezért a bíróság felmentette őt az emberölés bűntett kísérletének vádja alól, továbbá elrendelte a férfi kényszergyógykezelését.

A döntés egyelőre nem jogerős, mert a vádlott és a védője a kényszerintézkedés mellőzése érdekében fellebbezést jelentett be.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek