388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Erste Bank ügyfél vagy? Vigyázz, támadnak a csalók

10perc.hu
2024. 01. 25.

Az Erste Bank honlapján, közösségi oldalain, webes felületén, valamint ügyfeleinek küldött külön körlevélben hívja fel a figyelmet a banki adatok védelmére, és egy, az elmúlt időszakban megszaporodó csalástípusra.

A csalók egy külön program telepítésére kérik áldozataikat, akik így maguk adnak hozzáférést mobiltelefonjukhoz, számítógépükhöz. A bűnözők a szoftverrel átveszik az irányítást a készülékek felett, és lenullázzák a bankszámlákat.

Az általában magukat banki alkalmazottnak kiadó vagy egyéb ismert cég nevében telefonáló csalók azzal jelentkeznek, hogy gyanús tevékenységet látnak az ügyfél számláján, feltörték a felhasználói fiókját.

Az álügyintéző azt kéri, az ügyfél telepítsen egy alkalmazást - például Anydesk, Teamviewer, RustDesk - a telefonjára és a számítógépére a helyreállítás, a károk elkerülése érdekében - ismertette a bank.

Ha valaki letölt egy ilyen programot, azzal lehetővé teszi, hogy a bűnözők lássák, milyen kódokkal lép be a netbanki vagy a mobilbanki felületre. Ezen kívül a csalók teljesen át tudják venni az irányítást a számítógép és mobiltelefon felett.

Az Erste már a csalások 90 százalékát ki tudja szűrni

A bank a tavalyi harmadik negyedévben összesen 4,4 milliárd forint ellopását akadályozta meg, ami majdnem a háromszorosa az első negyedéves összegnek.

Hiába azonban a banki védelem, ha az ügyfél maga adja oda a kódokat a csalóknak. Hozzátették azt is, hogy a tavaly pénzügyi visszaélésekkel okozott ügyfélveszteség felét hasonló programok telepíttetésével okozták a bűnözők.

Az Erste Bank a következőkre hívta fel a figyelmet

-a bankok alkalmazottai soha nem kérik, hogy az ügyfél bármit letöltsön,
- soha nem kérik, hogy az ügyfél utalja el a számláján lévő levő pénzt egy állítólagos biztonsági számlára

Főkép forrása:
Erste Bank Facebook oldala

További cikkek