387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Microsoft nevével visszaélő csalók hívják fel az embereket

10perc.hu
2024. 01. 10.
Microsoft nevével visszaélő csalók hívják fel az embereket

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete arra figyelmeztet, hogy egyre több bejelentés érkezik hozzájuk Microsoft nevével visszaélő, angol nyelvű telefonhívásokról. A csalók úgy próbálják megtéveszteni az áldozatokat, hogy azt állítják, a számítógépük vírusos, és segítséget kérnek a probléma elhárításához.

A csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat, és angol nyelven beszélnek. A hívószámot meghamisítják, így magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kibervédelmi intézet kiemelte, hogy a Microsoft soha nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen, illetve hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához.

A cég soha nem fogja kérni, hogy kriptovaluták - például Bitcoin - vagy ajándékkártyák formájában fizessenek az emberek a támogatásért.

Amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, amelyről kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy "átkapcsol" minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a maguk is call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.

A megvásárolt termékekre is érdemes odafigyelni, most hívnak vissza USB-töltőket, mivel a tápkábel elhasználódása miatt égési sérülés és áramütés veszélyt jelenthet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek