388.47 Ft

358.57 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Microsoft nevével visszaélő csalók hívják fel az embereket

10perc.hu
2024. 01. 10.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete arra figyelmeztet, hogy egyre több bejelentés érkezik hozzájuk Microsoft nevével visszaélő, angol nyelvű telefonhívásokról. A csalók úgy próbálják megtéveszteni az áldozatokat, hogy azt állítják, a számítógépük vírusos, és segítséget kérnek a probléma elhárításához.

A csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat, és angol nyelven beszélnek. A hívószámot meghamisítják, így magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

A kibervédelmi intézet kiemelte, hogy a Microsoft soha nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen, illetve hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához.

A cég soha nem fogja kérni, hogy kriptovaluták - például Bitcoin - vagy ajándékkártyák formájában fizessenek az emberek a támogatásért.

Amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, amelyről kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy "átkapcsol" minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a maguk is call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést.

A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.

A megvásárolt termékekre is érdemes odafigyelni, most hívnak vissza USB-töltőket, mivel a tápkábel elhasználódása miatt égési sérülés és áramütés veszélyt jelenthet.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek