Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Pofátlanság! A tankerületek az 1,67 milliárd forintos támogatásból nem az iskolákat újítják fel, hanem a vezetőik kapnak elektromos autókat

10perc.hu
2023. 11. 03.
Pofátlanság! A tankerületek az 1,67 milliárd forintos támogatásból nem az iskolákat újítják fel, hanem a vezetőik kapnak elektromos autókat

A 126 e-járműről szóló beszerzés a Klebelsberg Központ szerint a régebbi, nem gazdaságos gépjárműveket válthatja ki energiahatékonyabbra.

Vajon mi kell még, hogy felnyíljon az emberek szeme a hazai oktatási viszonyok tarthatatlanságáról. Most éppen 126 elektromos autót és hatvan töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központoknak és vezetőiknek, mert a Klebelsberg Központ és az illetékes minisztérium szerint ezt a forrást „nem lehetett másra költeni”- tudta meg a 24.hu.

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni” – írta a lap megkeresésére Klebelsberg Központ, hozzátéve, hogy a támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól kapják. A beszerzés a Klebelsberg Központ szerint a régebbi, nem gazdaságos gépjárműveket válthatja ki energiahatékonyabbra.

A lap megkérdezte azt is, hogy miért indokolt a beszerzés aközben, hogy számos iskola pénzhiánnyal küzd, lepusztult állapotban van, a tanárok fizetésére pedig nem jut elég forrás: „Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni” – válaszolta a KK.

A támogatás nettó 1,676 milliárd forint a lap információi szerint, amelyeket elektromos gépjárművekre és nem nyilvános használatú töltőberendezésekre lehet költeni. Az autókból a tankerületi vezetők „nem személyes használatra”, hanem a „fenntartói feladatok ellátásához” kaphatnak.


Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le      Fotó: Nissan


Az ITM jogutódja, az Energiaügyi Minisztérium válaszából kiderült, hogy pont hatvan töltőpontot helyeznek ki – annyit, amennyi tankerület van. Így minden tankerület kapna saját állomást, amelyet csak a tankerület dolgozói használhatnak. A tervezett 126 – a tárca szerint csak 124 – gépjárműből 47 kisteherautó lenne.

„A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak” – indokolta a beszerzést a minisztérium.

Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” – jelezte az Energiaügyi Minisztérium. A 41 kisteherautót már másfél éve beszerezték, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek