Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Ki fog itt tanítani? 1884 pályakezdő állt katedrára tavaly, miközben ötezren mennek nyugdíjba idén

10perc.hu
2023. 07. 12.
Ki fog itt tanítani? 1884 pályakezdő állt katedrára tavaly, miközben ötezren mennek nyugdíjba idén

Sokan a pályakezdés utáni néhány évben hagyják el a szakmát, például a munkakörülmények vagy a bérek miatt.

A 2022/23-as tanévben összesen 1884 új pedagógus lépett be a köznevelésbeközölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. Mivel a most pályakezdők többsége valószínűleg a 2017-es tanévben kezdte el a felsőoktatási képzését, ezt azzal érdemes összehasonlítani, hogy abban az évben 9091-en kezdtek pedagógusnak tanulni. Vagy azzal, hogy 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát.

Nahalka István oktatáskutató, aki „kifejezetten tragikusnak” nevezte a pályakezdő pedagógusok számát, azt is elmondta: évente átlagosan 3-4 ezren mennek a szakmából nyugdíjba. Ráadásul sokan a pályakezdés utáni néhány évben hagyják el a szakmát, például a munkakörülmények vagy a bérek miatt – írta a 24.hu.


Vajon őket ki fogja majd tanítani szeptembertől....     Fotó: Freepik


A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Köznevelési Információs Rendszer adataira hivatkozva közben azt állítja, hogy az idei évben várhatóan 4939 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt. Totyik Tamás elmondta, ebbe beletartoznak a szaktantárgyakat oktatók, a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok és az alsós tanítók is.

Ugyanakkor nincsenek benne azok, akik a nők 40 éves korkedvezményével mennek nyugdíjba – vagyis a tényleges nyugdíjba vonulók száma az ötezret is meghaladja majd. A PSZ elnöke arra is felhívta a figyelmet, ugyanezen adatok alapján jövőre 5433 pedagógus éri el a 65 éves nyugdíjkorhatárt, 2025-ben pedig több mint 6 ezer – miközben a pályakezdők számában további csökkenés várható.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek