391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Támadnak a hitchcocki madarak! Varjak tartják rettegésben az embereket

10perc.hu
2023. 05. 19.
Támadnak a hitchcocki madarak! Varjak tartják rettegésben az embereket

Egyre többször támadnak neki gyalogosoknak a fővárosban a dolmányos varjak, akiket kizárólag a most kikelő fiókáik védelme vezet.

Sokan vannak vélhetően olvasóink között, akik látták Alfred Hitchcock talán leghíresebb filmjét, a Madarakat. Nos, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleménye szerint akár át is élhetjük a filmben látottakat, ugyanis június közepéig lakott területeken a dolmányos varjak megtámadják az embert.

Elsősorban olyan madarak vetemednek erre, akik kiszorultak a nagy parkokból, és egy olyan utcákba települtek, ahol járda, úttest van. Itt a talajon ügyetlenkedő fiókák a járdára, úttestre eshetnek, őket védik a kifejlett egyedek. Nagyon érzékeny madárpárnál a fenyegető viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember néhány tíz méterre megközelíti az egyébként nem is látható fióka rejtekhelyét.


A dolmányos varjak a fiókáik védelmében támadnak az emberre, ha úgy érzékelik, veszélyben vannak a kicsik      Fotó: Freepik


Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője hozzátette, a fiókavédő madarak gyakran hátulról támadnak az emberekre. Kiemelte, támadás esetén ne szaladjunk el, ne fordítsunk hátat az állatnak.

Szembe kell fordulni az állattal, karunkat széttárva mutassuk magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek, valamint kiabáljunk rá az állatra. Rámenősebb madarak esetén a védekezésre lehet használni a kezünk ügyében lévő szatyrot, táskát, kabátot vagy kalapot.

Főkép forrása:
Wikipedia

További cikkek