Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

3 év börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért

2021. 04. 08.
3 év börtön járhat a jogosítvány nélküli vezetésért

Ha valaki ma úgy vezet Magyarországon, hogy nincs jogosítványa, a hatályos jogszabályok szerint legfeljebb 150 ezer forintos bírsággal sújtható.

A Büntető Törvénykönyv legújabb módosítási javaslata szerint a jövőben a jogosítvány nélküli vezetés bűncselekménynek számítana és börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Borbély Zoltán, közlekedési szakjogász a műsorban azt is elmondta a javaslattal kapcsolatban, hogy ha valakit szabálysértési eljárásban tiltottak el, akkor egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget vétség miatt, de hogyha valakit büntetőeljárásban tiltottak el az már három évig terjedő szabadságvesztéssel fenyeget.

Három év börtönre tehát azok számíthatnak, akiknek a rendőrök már elvették a jogosítványát, mégis volánhoz ülnek.

Borbély Zoltán a tervezett módosítással kapcsolatban azt is elmondta, hogy arról van szó, hogy egy olyan cselekményt, ami eddig szabálysértés volt, a törvényalkotó a Büntető Törvénykönyvbe fog beiktatni pontosan azért, mert a társadalomra nagyon veszélyes.

Az RTL KLUB riportjából az is kiderült, hogy a hatóságok összesen 3086 embert tiltottak el a vezetéstől 2021 első két hónapjában, valamivel kevesebbet, mint 2020 azonos időszakában.

A módosítási javaslatot a kormány már benyújtotta, amiről a képviselők ma tárgyalnak, majd szavaznak annak elfogadásáról.

Hirdetés

További cikkek