392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Zelenszkij: „Nem tárgyalok Putyinnal, nem bízom meg benne”

10perc.hu
2023. 02. 16.
Zelenszkij: „Nem tárgyalok Putyinnal, nem bízom meg benne”

Az ukrán elnök kizárta, hogy akár egy négyzetméter területet is feladjon azért, hogy elkezdődjenek Oroszországgal a béketárgyalások.

Nagy interjút készített Volodimir Zelenszkijjel a BBC. Az apropót az adta, hogy Oroszország majdnem egy esztendővel ezelőtt, 2022. február 24-én rohanta le Ukrajnát, és azóta is dúl a véres háború a két ország között. Az ukrán elnök már a beszélgetés elején jelezte, egy négyzetméternyi területet sem hajlandóak átengedni az oroszoknak, ugyanis ha ezt megtennék, akkor fennállna annak a veszélye, hogy újabb és újabb területekért rájuk támadna Moszkva.

Zelenszkij közölte, az általa is előre jelzett orosz offenzíva elkezdődött, ahogy mondta, már több irányból is folytatódnak az orosz támadások. Úgy véli, hogy a tavasszal indítandó ellentámadásig Ukrajna erői tartani tudják és megállítják Oroszország előretörését. Ám a katonai sikerekhez elengedhetetlennek tartja a Nyugat további katonai segítségét.

„Természetesen, ha megkapjuk a modern fegyvereket, annak a fronton való megjelenése felgyorsíthatja a békefolyamatokat. Ugyanis Oroszország csak egy nyelven ért: a fegyverek nyelvén” - mondta Zelenszkij.

Múlt héten találkozott az Egyesült Királyság és az EU vezetőivel, és amikor Ukrajna elnöke modern vadászrepülőgépeket kért, Rishi Sunak brit miniszterelnök közölte, hogy erről egyelőre nincs szó. Ez messze nem aggasztja annyira az ukrán elnököt, mint az, hogy milyen gyorsan érkeznek meg Kijev számára a beígért nyugati fegyverek. Zelenszkij úgy véli, vélhetően hetekre van még arra szükség, hogy a nagyon várt modern harckocsik megérkezzenek és bevethetőek legyenek.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök már azzal fenyegetőzik, ha átlépi a határt egyetlen ukrán katona, akkor Fehéroroszország belép a háborúba az oroszok oldalán. „Remélem, hogy a fehéroroszok nem csatlakoznak a háborúhoz. Ha mégis, akkor harcolni fogunk, és ezt is túléljük. Ugyanakkor óriási hiba lenne, ha lehetővé tennénk Oroszországnak, hogy Fehéroroszországot egy újabb támadás állomáshelyeként használja fel" - tette hozzá.



Emlékeztetett arra, hogy az orosz erők 12 hónappal ezelőtt éppen Fehéroroszországból indították inváziójuk egy részét. Mégpedig Ukrajna fővárosa, Kijev elfoglalása érdekében, de előbb megállították az orosz támadást, majd súlyos veszteségeket okozva visszaszorították őket.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e Oroszország háborús taktikája, Zelenszkij „értéktelennek” minősítette az orosz katonákat. Úgy véli, ha végrehajtották Moszkva azon parancsait, hogy pusztítsanak el mindent, akkor az egyértelműen azt jelenti, egyetértenek Moszkva elképzeléseivel.

A héten közzétett ukrán adatok azt sugallják, hogy az Ukrajnában tartózkodó orosz csapatok nagyobb számban haltak meg ebben a hónapban, mint inváziójuk első hete óta bármikor. Ám ezeket az adatokat – akárcsak az orosz fél által hangoztatottakat – nem lehet ellenőrizni. Ugyanakkor a brit védelmi minisztérium és a hírszerzés úgy véli, a kijevi számok „valószínűleg pontosak”.

„Úgy gondolom, hogy Ukrajna a túléléséért küzd. Ma a túlélésünk az egységünk. Mi az Európa felé vezető utat választottuk mind gazdaságilag mind az általunk vallott értékek miatt. Bármilyen területi megalkuvás gyengítene minket, mint államot” – mondta Zelenszkij.

Az interjú végén kijelentette, hajlandóak kompromisszumokat kötni, ha azok ésszerűek. De nem a jelenlegi orosz elnökkel. "A kérdés az, hogy kivel tárgyalunk, kivel egyezkedünk. Putyinnal? Nem. Mert nincs bizalom. Párbeszéd vele? Nem. Mert nincs bizalom" – tette hozzá az ukrán elnök.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek