393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Xiaoxhai Tiankeng: a világ legmélyebb víznyelője

10perc.hu
2022. 11. 19.

A világ legmélyebb víznyelőjét csak 1994-ben fedezték fel, és a szakértők még mindig nem tudják, hogyan alakult ki.

A világűrből lenézve a délnyugat-kínai vidék hullámzó zöld tájára, egy sor mély, sötét folt jelenik meg. A kínai Xiaoxhai Tiankeng víznyelő 660 méteres mélységével és 130 millió köbméteres térfogatával a világ legmélyebb és legnagyobb víznyelője - írja a BBC.

A "Xiaoxhai Mennyei gödör" - vagyis tiankeng, kínaiul így hívják a víznyelőket - keletkezéséről nincs egyetértés, egyes szakértők azt feltételezik, hogy ezek a titokzatos képződmények a Földbe csapódó meteoritok következményei. Mások úgy vélik, a víznyelők fokozatosan alakultak ki mintegy 128 000 év alatt úgy, hogy a földalatti folyókba szivárgó víz lassan kivájta azokat a környező mészkősziklákból.

A 300 méter hosszú, 150 méter széles és 200 méter mély víznyelőt 40 méteres ősfák és elképesztően burjánzó aljnövényzet lepte be. Ez a feltérképezetlen új világ a feltételezések szerint számos, eddig ismeretlen növény- és állatfaj lelőhelye lehet.

A barlangkutatók tíz év alatt ötször próbálták meg feltérképezni a víznyelőt, de ez nem sikerült, mivel rendkívül mély és hatalmas barlangrendszerrel rendelkezik. Bár Patrick Wong videója betekintést nyújt a "Xiaoxhai Mennyei gödörbe", ez a mély, sötét világ továbbra is Kína egyik legnagyobb geológiai rejtélye maradt.

Főkép forrása:
Patrick Wong

További cikkek