EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Washington erősítené kapcsolatait Párizzsal

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: CNN

Kamala Harris amerikai alelnök telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia elnökkel, melynek során kifejezte elkötelezettségét a két ország közötti kapcsolatok erősítésére.

A G7 országok egyikének elnökével való közvetlen kapcsolatfelvétel jelzi, hogy Kamala Harris aktív szerepvállalásra törekszik a nemzetközi színtéren is, ahol jóval kevesebb tapasztalata van Joe Bidennél. A Reuters hírügynökség tudósítása szerint a korább kaliforniai szenátor asszonynak az amerikai elnök kulcsszerepet szán politikája formálásában.

Kamala Harris és Emmanuel Macron egyetértettek abban, hogy szoros bilaterális és multilaterális együttműködésre van szükség a világjárvány leküzdése, a klímaváltozás elleni küzdelem, valamint a demokrácia hazai és nagyvilágbeli érvényesülésének elősegítése érdekében egyaránt. Eszmét cseréltek számos regionális konfliktusról is a Közel-Keleten és Afrikában. Együtt kívánnak fellépni a konfliktusok rendezése érdekében – hangsúlyozta a két vezető megbeszélésük után kiadott közös nyilatkozata.