EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Visszavonul a politikától Sebastian Kurz!

Nagyvilág
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Twitter

A korrupciós vádak miatt a kancellári székét októberben elhagyó osztrák politikus gyermeke születésére fogja hirtelen távozását a politikai életből.

Korrupcióval vádolták meg még októberben Sebastian Kurz, akkori osztrák kancellárt, aki ennek hatására lemondott tisztségéről, és saját pártja elnökeként akarta folytatni a parlamenti politizálást. Úgy tűnik azonban ezt sem folytatta sokáig, ugyanis ma bejelentette, teljes mértékben kivonul a politikából, és minden idejét a nemrég született gyermekének és családjának szeretné szentelni.

Sokak szerint egyáltalán nem ez a hirtelen távozás oka, hanem az, hogy a korrupciós üggyel tovább foglalkozott az osztrák államügyészség, és a nyomozás fő kérdése immár az, hogy manipulálta-e az Osztrák Néppárt (ÖVP) az Österreich című lapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban Kurz érdekében, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

November közepén egyébként az osztrák parlament megfosztotta mentelmi jogától a volt kancellárt, aki ellen korrupció gyanúja miatt folyik még jelenleg is vizsgálat. Az akkori parlamenti döntést maga Kurz és pártja, az ÖVP tagjai is támogatták, remélve, sikerül tisztázniuk magukat.