389.05 Ft

361.37 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Visszarendelték az orosz csapatokat az ukrán határ mellől

10perc.hu
2021. 04. 23.
Visszarendelték az orosz csapatokat az ukrán határ mellől

Oroszország a Donyec-medencei konfliktus kiéleződésével páthuzamosan március vége óta megerősítette katonai jelenlétét Ukrajna határainak közelében és a 2014-ben elcsatolt Krímben, ám most ennek vége, ráadásul Vlagyimir Putyin moszkvai látogatásra hívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Elértnek nyilvánította a hadgyakorlat céljait, és elrendelte az orosz déli és nyugati katonai körzetben zajló harckészültség-ellenőrzés pénteki leállítását Szergej Sojgu. Az orosz védelmi miniszter elrendelte, hogy a vezérkar, valamint a katonai körzetek és a légideszant egységek parancsnokai tervezzék meg és április 23-tól kezdjék meg a csapatok visszavonását állandó állomáshelyükre, valamint készítsenek részletes elemzést a harckészültség meglepetésszerű ellenőrzésének eredményeiről. A rosbalt.ru portál megtudta, hogy az érintett egységeknek május 1-ig kell visszatérniük bázisaikra.

Sojgu parancsa a déli katonai körzet 58. hadseregére, a központi katonai körzet 41. hadseregére, valamint három légideszant hadosztály visszavonására vonatkozik. A hadgyakorlat fő szakaszát a Krímben, az Opuk gyakorlótéren tartották meg, a védelmi miniszter részvételével. Oroszország a Donyec-medencei konfliktus kiéleződésével páthuzamosan március vége óta megerősítette katonai jelenlétét Ukrajna határainak közelében és a 2014-ben elcsatolt Krímben. Az orosz védelmi minisztérium a csapatmozgásokat hadgyakorlatokkal magyarázta, a Kreml pedig hangsúlyozta, hogy Oroszország nem fenyeget senkit.



Mindenesetre az orosz csapatok visszarendelése a rendkívül feszült helyzet feloldását is jelentheti. Maga Ukrajna is üdvözölte az orosz csapatok visszavonulását a határától. „A határunkon lévő csapatok számának csökkenésével arányosan csökken a feszültség. Ukrajna mindig készenlétben van, de üdvözöl bármilyen lépést, amely a katonai jelenlét csökkentésére és a Donyec-medencei helyzet enyhítésére irányul. Ukrajna békére törekszik. Köszönet a nemzetközi partnereknek a támogatásért" - írta ki a saját Twitter oldalára Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Amint arról korábban a 10perc.hu is írt, az elmúlt hetekben különösen feszültté vált a viszony Ukrajna és Oroszország között azután, hogy a Donyec-medencei válságövezetben egyre gyakoribbá váltak a tűzszünetsértések, március 26-án pedig négy ukrán katona is életét vesztette. Azóta velük együtt mostanra már több mint egy tucat ukrán katona halt meg a térségben, a legutóbbi csütörtökön repesztalálat következtében. A válság súlyosbodásáért Kijev és Moszkva egymást teszi felelőssé.



A fokozott helyzet politikai megoldása érdekében Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy kész ukrán hivatali partnerét, Volodimir Zelenszkijt Moszkvában fogadni a kétoldalú viszony megtárgyalására. Közölte, hogy kész bármikor Moszkvában fogadni Zelenszkijt bármilyen megfelelő időpontban, ha meg akarja beszélni a kétoldalú kapcsolatokat. Hozzátette, hogy ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor a donyecki és a luhanszki szakadár köztársaság vezetőjével kell találkoznia és csak azután Oroszországéval.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek