EUR: 369,28 Ft
USD: 343,07 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,28 Ft
RON: 74,51 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Véres napok Mianmarban

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: MTI/MTVA

Az ország puccsal megdöntött korábbi demokratikus vezetőjét, Aung San Suu Kyi asszonyt a kommunikációs törvény megsértésével, valamint a köznyugalom megzavarására való felbujtással vádolták meg, és már bírósági meghallgatására is sor került a mai nap folyamán.

Egyre inkább a polgárháború felé sodródik Mianmar. Múlt csütörtökön a junta támogatói késekkel támadtak a demokráciáért tüntetőkre Yangonban, Mianmar legnagyobb városában. A katonai rezsim mintegy 1000 támogatója késekkel, golfütőkkel felfegyverkezve, köveket dobálva támadt a demokrácia helyreállítása érdekében tüntető egyetemistákra. A kések mellett csúzlit is bevető junta-pártiak a helyszínen tartózkodó fotósok megfenyegetését követően legalább 2 embert megkéseltek egy videófelvétel tanúsága szerint.

Vérontásba torkolltak a hétvégi juntaellenes tüntetések a délkelet-ázsiai országban, a biztonsági erők legkevesebb 18 embert öltek meg országszerte. A hadsereg és a rendőrség egyelőre nem kommentálta a vasárnapi tragikus eseményeket a Reuters hírügynökség tudósítása szerint. A Politikai Foglyok Segélyszervezete, egy megbízható monitor csoport becslése szerint összesen mintegy 30 embert ölhettek meg Mianmarban a biztonsági erők a katonai puccs óta.


Egy mianmari bíróság ma két újabb vádpontot fogalmazott meg az ország puccsal megdöntött korábbi demokratikus vezetője, Aung San Suu Kyi ellen     Fotó: AFP


A tiltakozók egyetlen bűne, hogy demokráciát akarnak, nem akarnak egy brutális katonai rezsim uralta országban élni – jelentette ki Tom Andrews, az ENSZ mianmari speciális rapportőre a France24 csatornának adott interjúja során. Andrews sürgette a nagyhatalmak vezetőit, hogy tegyenek érdemi lépéseket a vérontás megfékezése érdekében. Globális fegyverembargóra, valamint a puccs vezetői elleni szankciókra hívott fel.

Egy mianmari bíróság ma két újabb vádpontot fogalmazott meg az ország puccsal megdöntött korábbi demokratikus vezetője, Aung San Suu Kyi ellen, akit a kommunikációs törvény megsértésével, valamint a köznyugalom megzavarására való felbujtással vádolták meg ügyvédje tájékoztatása szerint. Videó hívás keretében bírósági meghallgatására is sor került a mai nap folyamán.


Vérontásba torkolltak a hétvégi juntaellenes tüntetések a délkelet-ázsiai országban, a biztonsági erők legkevesebb 18 embert öltek meg országszerte     Fotó: Reuters


A 75 éves, korábbi Nobel-békedíjas demokratikus vezető házi őrizetben van a február elsejei katonai hatalomátvétel óta, a nyilvánosság előtt nem mutatkozhatott. Az idős politikus egészségesnek tűnt, noha lefogyott valamelyest – mondta el ügyvédje a Reuters hírügynökségnek. Suu Kyi arra kérte a bíróságot, hogy találkozhasson jogászaival. Korábban már megvádolták őt walkie-talkie rádiók illegális behozatalával, illetve a járvány protokoll megszegésével is. A következő bírósági meghallgatásra március 15-én kerül majd sor.

A délkelet-ázsiai nemzeteket tömörítő ASEAN külügyminiszterei kétnapos videokonferenciát tartanak a mianmari válság témájában. Meghallgatják majd a junta képviselőjének érvelését is. Vivian Balakrishnan szingapúri külügyminiszter korábbi parlamenti beszédében elítélte a fegyvertelen civilek elleni erőszakot.


A tiltakozók egyetlen bűne, hogy demokráciát akarnak, nem akarnak egy brutális katonai rezsim uralta országban élni    Fotó: Reuters


Antony Blinken amerikai külügyminiszter undorító erőszaknak nevezte a biztonsági erők tüntetőkkel szembeni fellépését, míg a kanadai diplomácia vezetője, Marc Garneau visszataszítónak titulálta a halálos fegyverek bevetését. A Facebook közlése szerint a halálozásokhoz vezető erőszak alkalmazása miatt a cég eltiltotta a hadsereget a Facebook és Instagram platformok használatától.