393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Végleg Moszkva oldalára áll Magyarország? Megint vétóval fenyegeti az Uniót a magyar kormány

10perc.hu
2023. 02. 22.
Végleg Moszkva oldalára áll Magyarország? Megint vétóval fenyegeti az Uniót a magyar kormány

Hazánk újabb négy oroszt szedetne le az EU szankciós listájáról, ha ez nem teljesül, nem szavazza meg a kormány a szankciók meghosszabbítását.

Orbán Viktor vétóval fenyegeti az Európai Uniótírta meg a Politico három diplomáciai forrásra hivatkozva. A lap szerint Magyarország négy embert szedetne le az EU szankciós listájáról, ha pedig ez nem történik meg, nem szavazzák meg azok meghosszabbítását.

Az EU által bevezetett szankciókat ugyanis hathavonta meg kell hosszabbítani, ezt egyébként 12 hónapra emelnék, amit Magyarország szintén ellenez, noha az összes szankciót, kivétel nélkül megszavaztuk.


Orbán Viktor négy oroszt vetetne le a szankciós listáról     Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd


A Politico szerint úgy tűnik, sikeresek Magyarország vétófenyegetései, mert a négy orosz személyt, a lap forrásainak állítása alapján leszednék a szankciós listáról, és egyelőre a 12 hónapos hatály is lekerült a napirendről. Cserébe egy kompromisszumos, 9 hónapos érvényességet próbálnának áttolni a tagállamokon.

Közben a balti államok és Lengyelország megkönnyítenék az orosz oligarchák családtagjainak vagyonelkobzását, és ezt a hozzájuk közel álló, nem családtagokra is kiterjesztenék. A brüsszeli lap szerint ezt a lépést Magyarország szintén ellenzi. Az rtl.hu információi szerint az EU-ban aggódnak amiatt, hogy 2024-ben Magyarország veheti át az Unió soros elnöki tisztségét.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek