EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Vége a találgatásnak! Díjmentesen lehet engedélyeztetni a fúrt kutakat

Belföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Fontos kitétel, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg.

Amint azt a 10perc.hu is megírta, 2023. december 31-én lejár az úgynevezett kútamnesztia, így a fúrt kutakat engedélyeztetni kell. Sokan féltek attól, hogy a bejelentési és engedélyeztetési procedúra százezrekbe kerül majd. Nos, Nagy István agrárminiszter az Index kérdésére elmondta, továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szabályok megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezés eljárását is. A bonyolult adminisztráció helyett egy egyszerűsített adatlapon kell a bejelentést megtenni, ha a vízkivétel kizárólag talajvízből történik.

Ugyanis a díjmentességnek nagyon fontos kitétele, hogy a kutat karszt- vagy rétegvízkészlet igénybevétele nélkül, talaj-, illetve talajvíz-szennyezéssel nem érintett területen létesítsék, és annak talpmélysége az 50 métert nem haladja meg, illetve az első vízzáró réteget nem éri el. Lényeges továbbá az is, hogy a kút csak az üzemeltetője művelésében álló földterületek öntözését biztosíthatja.

A bejelentési kötelezettséget szankciómentesen 2023. december 31-ig lehet megtenni a Nemzeti Földügyi Központnál. "A bejelentés, illetve az engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól, aki ennek eleget tesz továbbra is díjmentesen üzemeltetheti a kútját" – erősítette meg az agrárminiszter.