391.64 Ft

365.34 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Rövidesen vége a kútamnesztiának! Ha nincs engedélyeztetve a kutad, több százezres bírságot kaphatsz

10perc.hu
2023. 03. 25.
Rövidesen vége a kútamnesztiának! Ha nincs engedélyeztetve a kutad, több százezres bírságot kaphatsz

Mivel a kerti kutak létesítése 1992 előtt nem is volt engedélyköteles, így rengeteg olyan a törvény szerint illegális kút lehet Magyarországon, amelyre engedélyt nem állítottak ki.

Idén év végén lejár az úgynevezett kútamnesztia, amelyet még 2016-ban kezdeményezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), és 2020-ban a határidő meghosszabbították a 2023-as év végéig. A határidő lejáratáig az illegálisan kialakított kutakat még bírságmentes lehet engedélyeztetni az illetékes vízügyi hatóságoknál – írta a Világgazdaság.

Mivel a kerti kutak létesítése 1992 előtt nem is volt engedélyköteles, így rengeteg olyan a törvény szerint illegális kút lehet Magyarországon, amelyre engedélyt nem állítottak ki. Ez év vége után az ilyen kutakért több százezer forintos bírság is járhat, és még elbontásra is kerülhetnek.


Magáncélú használat esetén a természetes személyre legfeljebb 300 ezer forint bírság szabható ki     Fotó: Pixabay


Hatféle vízügyi eljárás valamelyikét kell 2023. december 31-ig kezdeményezniük azoknak, akik nem szeretnék, hogy másnaptól a kutakra vonatkozó jogszabály megsértése miatt bírságtól kelljen tartaniuk. A bírság a gazdálkodáshoz használt, engedély nélküli kút értékének a 80 százalékáig, az engedély nélküli vízmunka- vagy vízhasználat esetében egymillió forintig terjedhet. Magáncélú használat esetén a természetes személyre legfeljebb 300 ezer forint bírság szabható ki.

A kútfennmaradási engedély kérelmezőjének nem kell feltétlenül magának is ingatlan- vagy kúttulajdonosnak lennie – lehet bérlő vagy használó is. A kérelmet az érintett kút jellemzőitől és a kivett víz használatától függően vagy a Nemzeti Földügyi Központba (NFK), vagy a települési jegyzőhöz kell benyújtani. A jegyző inkább a kisebb kerti kutakkal foglalkozik, míg az NKF alapvetően az évi 500 köbméternél nagyobb, mezőgazdasági célú vízhasználat esetében dönt.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek