EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Valósággá vált Észak-Amerikában a Holnapután, viharos szél tombol mínusz 30 fok mellett

Nagyvilág
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: YouTube

A téli viharzóna miatt több mint 2100 repülőjáratot töröltek az Egyesült Államokban, míg a mai előrejelzések szerint legalább 1576 járat nem fog tudni felszállni.

Igencsak rémisztő képet festett egy újabb jégkorszak bekövetkeztéről a 2004-ben bemutatott Holnapután című film. Nos, nem sokan hitték, hogy a fantázia terméke mára színtiszta valósággá válik Észak-Amerikában. Ugyanis az Egyesült Államokban a rendkívüli téli időjárás és a hatalmas viharok nagy területen áramkimaradásokat okoznak, a hatóságok az életet veszélyeztető hidegre hívták fel a lakosság figyelmét.

Csütörtökön 2156 repülőjáratot kellett törölni országszerte, míg mára pedig már előzetesen közölték, hogy 1576 járat nem tud elindulni.

Leginkább Chicago és Denver repülőtere érintett. A nemzeti meteorológiai szolgálat úgynevezett "bomba-ciklonra" adott ki figyelmeztetést, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet rendkívül gyorsan zuhan, viharos körülmények között.


Nem sokan hitték, hogy a Holnapután mára színtiszta valósággá válik Észak-Amerikában     Fotó: YouTube


A sarki légtömegek szerdán északkelet felől érték el az Egyesült Államok területét és gyorsan mozognak délkeleti irányba, hatása péntekre az egész országot érinteni fogja. Ma napközben a legdélebbi államokban sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. A viharos téli széllel érintett területen mintegy 135 millió ember él.

A legutóbbi térképes adatok már azt mutatták, hogy a középnyugati államokban jóval mínusz 20 fok alatt volt a hőmérséklet, egyes helyeken mínusz 30 fok volt, ami akár rekord közelébe is süllyedhet hajnalra, de Minnesota államban a helyi meteorológiai szolgálat mínusz 40 fok alatti hőmérsékletre figyelmeztette az embereket.

A rendkívüli hideg viharos széllel párosul, ezért a valós hőmérsékletnél jóval alacsonyabb a hőérzet.