Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Üzemszünet fenyegeti a hatósági árat kijátszó benzinkutasokat!

10perc.hu
2021. 11. 15.
Üzemszünet fenyegeti a hatósági árat kijátszó benzinkutasokat!

Ha valakit bezárásra ítélnek, az a zárvatartás ideje alatt más kereskedelmi tevékenységet sem folytathat, tehát a shop, kávézó, étterem sem szolgálhat ki vendégeket.

Ahogy arról a 10perc.hu múlt héten beszámolt, mától három hónapig a 95-ös benzin és a gázolaj ára is egyaránt 480 forint lesz. A kormány felkészült arra, hogy lesznek olyan benzinkutak, melyek megpróbálják kijátszani a rendelkezést, így ennek megakadályozására újabb kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ez alapján annak a benzinkútnak, amely 7 napon belül összesen 48 órán keresztül nem tudja az érintett két üzemanyagfajtával kiszolgálni a vásárlóit, be kell zárnia, és ez idő alatt más kereskedelmi tevékenységet sem folytathat, tehát a shop, kávézó, étterem részre is vonatkozik az üzemszünet.

Szintén büntetik, ha egy üzemeltető csökkentené a nyitvatartási idejét vagy egyéb okokra hivatkozva napokra bezárna. Ebben az esetben 100 ezer és 3 millió forint közötti bírságot szabhat ki a NAV. Ha pedig egy benzinkút üzemeltetője „visszaesőként” többször is szabályt vét, azt legalább egy napra, legfeljebb fél évre átmenetileg eltilhatják az üzemeltetőt a tevékenység folytatásától.

Ráadásul a hatóságok egy büntetést többször is kivethetnek a szabályokat megsértőre, sőt, a pénzbírság és a bezárás egyszerre sújthatja a vétkes benzinkutat. És hogy teljes legyen a kép, a bírságot kiszabó határozat ellen nem lehet fellebbezni.

Ugyanakkor az állam nem veszít a hatósági ár bevezetésével, mert az Európai Unióban az üzemanyag literenkénti jövedékiadó-minimuma jelenleg forintra átszámítva 131 forint, míg itthon ez már a kötelező minimumszint alatt van, hiszen 120 forint. Ezt nemhogy nem lehet tovább csökkenteni, de az sem kizárt, hogy az EU felszólítására növelni kell az uniós minimumra, különben kötelezettségszegési eljárást indítanak Magyarország ellen.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek