EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Úszó-eb: meglepetésarany Szabó Szebasztiántól, bravúrezüst a női gyorsváltótól!

Sport
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ma sem maradtak a magyarok érem nélkül, ugyanis amíg Szabó Szebasztián aranyérmet nyert 50 méter pillangón, addig a női gyorsváltónk második lett a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

Alaposan meghálálta Szabó Szebasztián, hogy 2019-ben meghívást kapott a magyar válogatottba a honosítását követően. Ugyanis a győriek 25 éves, szerb származású versenyzője 23.00 másodperces idővel hatalmas meglepetésre diadalmaskodott a Duna Arénában, egyetlen századdal megelőzve a világcsúcstartó ukrán Andrij Govorovot. Szabó tökéletesen kapta el a rajtot, és jobb benyúlásának köszönhetően lett a kontinens legjobbja, ezzel az első, magyar színekben szerzett aranyát nyerte nagymedencében.


A győriek 25 éves, szerb származású versenyzője 23.00 másodperces idővel hatalmas meglepetésre diadalmaskodott a Duna Arénában     Fotó: MTI/Kovács Tamás


„Ugyan az idő alapvetően rossznak mondható, de nagyon boldog vagyok vele, mert mégis csak Európa-bajnoki címet eredményezett a számomra. Nagy elégtétel nekem ez az aranyérem, hiszen az elmúlt években többször is századok választottak el a világversenyeken attól, hogy felállhassak a dobogóra” – mondta az M4 Sportnak az újdonsült kontinensbajnok.


Ezüstérmet nyert a 4x200 méteres magyar női gyorsváltó, a Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összeállítású kvartett     Fotó: MTI/Kovács Tamás


És ezzel még nem volt vége a magyar sikereknek, ugyanis ezüstérmet nyert a 4x200 méteres magyar női gyorsváltó. A Jakabos Zsuzsanna, Fábián Fanni, Veres Laura, Kapás Boglárka összeállítású kvartett 7:56.26 perccel csapott célba, míg a számot a britek nyerték, a dobogó harmadik fokára az olaszok állhattak fel. Jakabos a negyedik helyen adta át a stafétát, míg előbb Fábián, majd az őt váltó, mindössze 15 éves Veres is javított egy-egy helyezést, és az utolsóként úszó Kapás Boglárka – a szám olimpiai- és négyszeres világbajnokát, Federica Pellegrinit tartotta maga mögött – megőrizte a második helyet.


Női 1500 méteres gyorson a 19 éves Késely Ajna negyedik lett    Fotó: MTI/Kovács Tamás


Milák Kristóf az egyes pályán úszva élete legjobbjával (1:45.74) ötödik lett 200 méter gyorson, holott a táv felénél még egy fél testhosszal vezetett, ám a szám specialistái végül az utolsó ötvenen megelőzték a 200 méter pillangón aranyérmet nyert klasszist. Női 1500 méteres gyorson sem sikerült az éremszerzés, ugyanis a 19 éves Késely Ajna negyedik, míg a 17 esztendős, a 400 vegyesen már egy ezüstérmet szerző Mihályvári-Farkas Viktória hatodik lett.

A magyarok tizenegy éremnél tartanak a vizes Európa-bajnokságon, és ez a szám szombaton biztosan növekedni fog, hiszen a női 200 méteres vegyesúszásban ott van a második legjobb idővel Hosszú Katinka.