393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az Unió keményen fellép a fehérorosz állami géprablás miatt Lukasenka rendszere ellen

10perc.hu
2021. 05. 25.
Az Unió keményen fellép a fehérorosz állami géprablás miatt Lukasenka rendszere ellen

Sokkolta a világot az, ahogy Aljakszandr Rihoravics Lukasenka parancsára azért térítettek el egy civil repülőjáratot és kényszerítettek leszállásra Minszkben, hogy elfoghassák Roman Prataszevics ellenzéki újságírót. Nos, a világ kemény válaszokra készül.

A világ nagy része még mindig nem tért magához attól a minden emberi képzeletet felülmúló lépéstől, amit a fehérorosz hatalom tett vasárnap azzal, hogy mondvacsinált okokkal vadászgépek segítségével Minszkbe leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság Athén-Vilnius járatát. Az állami terrorizmusra egy állítólagos bombafenyegetés adott okot, és amikor a repülő leszállt a fehérorosz főváros repterén, a fehérorosz biztonságiak látványosan a gépet is átvizsgálták, ugyanakkor egyszerűen letartóztatták a régóta körözött ellenzéki újságírót Roman Prataszevicset és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

A gépen, amelyet öt óra múlva engedtek csak tovább, a vilniusi megérkezéskor a két letartóztatott személyen kívül még négyen nem voltak rajta, ami alátámasztja azt, hogy Lukasenka emberei is ott voltak a repülőn. Sőt, vélhetően ők voltak azok, akik a terrortámadásra hivatkozva követelték a gép személyzetétől, hogy forduljanak vissza Minszkbe. Prataszevicsről azóta bemutattak egy videóüzenetet, miszerint a hírekkel ellentétben nem verték össze, sőt a letartóztatott ellenzéki újságíró azt is elmondta, nincs semmi baja a szívének, ahogy arról az édesanyja beszélt.



Az első döbbenetet – miszerint Fehéroroszország fegyveres erői kvázi elraboljanak és 5 órán keresztül túszul ejtsenek egy olyan repülőt, ami két uniós ország között menetrendszerűen közlekedett egy uniós tagállam légitársaságának gépén, majd a majd száz, többségében uniós állampolgárt órákig fogva tartsák – felváltotta a cselekvés, és sorra jelentették be a különböző országok, és maga az Unió is, hogy milyen válaszlépéseket alkalmaznak Lukasenka rendszere ellen.

Egy biztos, szinte megszűnt a légiközlekedés Fehéroroszország és Európa között, ugyanis az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit, sőt, még annak légtereit sem használhatják, míg az uniós légitársaságok sem repülnek be a fehérorosz légtérbe. Ezen kívül várhatóan több fehérorosz diplomatát utasítanak majd ki, befagyasztják a fehérorosz vezetők Európában lévő vagyonát. Ezen kívül egy sor ország, köztük az Egyesült Államok, követeli az elfogott ellenzéki újságíró szabadon bocsátását.

„Ez a Lukasenka-rezsim által elkövetett, megdöbbentő cselekmény több mint 120 utas, köztük amerikai állampolgárok életét veszélyeztette” – hangsúlyozta nyilatkozatában Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki közölte, az Egyesült Államok az esetre adandó méltó válaszát összehangolja szövetségeseivel, köztük az Európai Unióval, valamint Litvánia és Görögország tisztségviselőivel.



Kérdés persze az, hogy mindez miként rázza majd meg Lukasenka újból erőre kapó rendszerét, ahol lassan napi többszáz, netán ezer bírósági ítélet születik súlyos börtönbüntetésekről azok számára, akik részt vettek a rendszerellenes tüntetéseken. Arról nem beszélve, hogy amíg Oroszország számára az esettel kapcsolatban csak arra telik, hogy azt kérje a világ országitól, miszerint ne első dühükben ítélkezzenek, és akár valósnak is tartja a bombafenyegetést, addig Lukasenka rendszere a helyén marad.

A fehérorosz diktátor ezzel az esettel a világ és a külföldi segítségben bízó ellenzékiek tudomására akarta hozni, bármit megtehet és meg is tesz azok ellen, akik a rendszere ellen mernek szólni. Mivel gazdaságilag elsősorban az oroszoktól és Kínától függ, igazán nem fogja megrázni Fehéroroszországot az, hogy a már eleve meglévő szankciók mellé még odatesz párat az Unió. Éppen ezért merte megtenni azt, amit megtett, sőt, még arra is hivatkozhat, nem kilövette a gépet a bombafenyegetés miatt, csak leszállíttatta és fogva tartotta.



Az orosz kormány ráadásul arra emlékeztette a világot, hogy 2013-ban Evo Morales bolíviai elnök magángépének is kényszerleszállást kellett végrehajtania Ausztriában, mert Franciaország, Olaszország és Spanyolország nem akarta átengedni a légterén a repülőjét, mert felmerült a gyanú, hogy Edward Snowdent csempészi rajta Dél-Amerikában. A Kreml szóvivője szerint ez ugyanolyan tett volt, mint amit Lukasenka csinált, igaz, azt elfelejtette hozzátenni, hogy Morales esetében magángép, míg a mostaniban egy önálló légitársaság repülőjéről volt szó, arról nem is beszélve, hogy 2013-ban senkit sem tartóztattak le az utasok közül. Persze mindennek ellenére azt azért a Kreml is kinyilvánította, egyáltalán nem helyeslik a fehérorosz lépést ebben az ügyben.

Vlagyimir Putyin Oroszországának egyébként csak egy a fontos: olyan elnöke legyen a fehéroroszoknak, aki hűséges Moszkvához. Ugyanakkor megegyeztek a tüntetéseket véres kegyetlenséggel leverő Lukasenkával, hogy pár éven belül, az alkotmány módosítását követően átadja a helyét egy kijelölt – és nem szabadon megválasztott – utódnak.

Főkép forrása:
overtdefense.com

További cikkek