392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb vétó emlegetésével akadályozza meg a magyar kormány a következő Putyin-ellenes szankciót

10perc.hu
2022. 11. 11.
Újabb vétó emlegetésével akadályozza meg a magyar kormány a következő Putyin-ellenes szankciót

Egyre többen kapcsolják össze Budapest ellenállását, a finn és a svéd NATO-csatlakozás parlamenti félrerakását azzal, hogy az EU nem utalja át Magyarország számára a megközelítőleg 6 ezer milliárd forintot.

Nagyon úgy tűnik, hogy Magyarország kezd teljesen eltávolodni az Európai Uniótól. Már nem először próbálja megakasztani Brüsszel törekvését abban, hogy Oroszországot különböző szankciók segítségével békére és visszavonulásra kényszerítse Ukrajnával szemben.

Most éppen az Európai Bizottság azon szerdai javaslatával szegül szembe, ami alapján jövőre havonta 1,5 milliárd euróval támogatná Ukrajnát az Unió, amihez hitelt venne fel – írta meg a 444.hu. Előbb Szijjártó Péter külügyminiszter, majd Varga Mihály pénzügyminiszter is megerősítette, ezt a magyar kormány megvétózza.

Megint egyedül marad Magyarország ebben a kérdésben, hiszen a többi 26 tagállam támogatja a döntést, ám az érvényben lévő jogszabályok értelmében a magyar kormány egyedül is megakadályozhatja az újabb Putyin-ellenes lépést.


Azért nem ér rá a magyar országgyűlés a finn és svéd NATO-csatlakozással foglalkozni, mert kénytelen az Európai Bizottság által elvárt új törvényekkel foglalkozni     Fotó: parlament.hu


Ahhoz, hogy Ukrajna kibírja az orosz hadsereg támadását, és ne kényszerüljön feladni a védekezést, komoly támogatásra szorul. Ezt oldaná meg a Bizottság, amely eddig mindössze egyszer vett fel hasonló hitelt, amikor a Covid-járvány okozta gazdasági gondokat kompenzálták vele.

De vajon miért áll ellen Budapest? Nos, ezúttal talán nemcsak Oroszország és Vlagyimir Putyin támogatása a cél, hanem az, hogy alkupozícióba kerülve elérje a magyar kormány, hogy Brüsszel további feltételek szabása nélkül elutalja a Magyarországnak egyébként járó mintegy 6000 milliárd forintot.

A Bizottság várhatóan november 22-én, míg a tagállamok pénzügyminiszterei december 6-án dönthetnek arról, hogy a magyar kormány hozzáférhet-e az újjáépítési pénzekhez. Noha Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, szó sincs arról, hogy a magyar kormány zsarolná az EU-t, a két ügyet kommunikációs szinten már összekapcsolták.


A Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozója az üzbegisztáni Szamarkandban     Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán


Sőt, egyre többen állítják az Unión belül, hogy Budapest a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyét is erre használja fel, hiszen annak ratifikálására állítólag azért nem ér rá a magyar országgyűlés, mert kénytelen az Európai Bizottság által elvárt új törvényekkel foglalkozni.

Több cikkben is felvetették már politikai elemzők, hogy a magyarok az úgynevezett HUXIT-ot készítik elő, azaz kilépnének az Unióból a britek mintájára. Az új szövetségesi helyét is sokan megtaláltnak vélik, utalva arra, hogy Orbán Viktor éppen az üzbég fővárosban, a Türk Világtanács csúcstalálkozóján tartózkodik.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek