393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újabb, ezúttal 5,6-os erősségű utórengés rázta meg Törökországot és Szíriát, az áldozatok száma közelít az 5 ezer felé

10perc.hu
2023. 02. 07.
Újabb, ezúttal 5,6-os erősségű utórengés rázta meg Törökországot és Szíriát, az áldozatok száma közelít az 5 ezer felé

A mentőalakulatok és a lakosság puszta kézzel kutat túlélők után a romok közt a fagyban, a szír polgárháború földig rombolt jelképét, Aleppót most a természeti katasztrófa sújtja.

Újra megmozdult a föld a természeti katasztrófa sújtotta területeken Törökországban és Szíriában. Ezúttal egy 5,6-os erősségű utórengés rázta meg a területet – az epicentruma Golbasi város közelében volt –, és immár 4300 fölé emelkedett a megerősített halálos áldozatok száma Törökországban és Szíriában. Az újabb rengést a US Geological Survey és a franciaországi székhelyű Európai-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) is megerősítette – írta a BBC.

Az AFAD török segélyszervezet bejelentette, a hétfő hajnali 7,8-as földrengést eddig csaknem kétszáz utórengés követte eddig. Ma reggelig Törökországban 3381-en haltak meg, míg szíriai közlés szerint Szíriában legkevesebb 1444 ember vesztette életét – ezzel a megerősített szám 4825-re nőtt. Törökországban eddig több mint 20 ezren sérültek meg, Szíria szerint pedig legalább 3411 ember sérült meg.


Ma reggelig Törökországban 2921-en haltak meg, míg szíriai közlés szerint Szíriában legkevesebb 1444 ember vesztette életét     Fotó: MTI/AP


Az AFAD arról is beszámolt, hogy legkevesebb 5775 épület omlott össze a katasztrófában, miközben még 11 302 olyan megsérült épületről érkezett hozzájuk bejelentés, amelyek állapotát egyelőre nem tudtak felmérni. Az Anadolu török állami hírügynökség hétfőn azt közölte, hogy csak Törökországban a földrengések által sújtott 10 tartományban mintegy 13,5 millióan élnek.

Szíriában a polgárháború kegyetlenségének jelképévé vált Aleppó is a földrengés áldozatává vált. A romváros megmaradt épületeiből sok összedőlt, sokan rekedtek a romok alatt. A BBC tudósítója szerint természeti katasztrófa sújtotta szír régióban – ahol több millió menekült él – az is nehezíti a mentést, hogy a terület feletti uralom megoszlik a kormányerők, a kurd és az egyéb felkelők között, ugyanis a helyzettől függetlenül lövik egymást a felek.

Főkép forrása:
Twitter/BBC

További cikkek