EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Tudtad? A konyhában a mosogatószivacs a legszennyezőbb

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Amikor valaki a szivaccsal takarítja a konyhát, potenciálisan szennyeződést juttat át egyik felületről a másikra, mert előtte a felszedett ételmaradékokból megtelepednek rajta a baktériumok.

Ha meg kellene mondani, mi lehet az a pont a lakásban, ahol a legtöbb baktérium van, valószínűleg a vécével vagy a lefolyókkal kezdenénk a felsorolást. Ám mielőtt továbbra is tévúton járnánk, eláruljuk a megoldást: a mosogatószivacs a legszennyezőbb tárgy a lakásunkban, a legtöbb baktérium ezen lakik. A magyarázat a bien.hu szerint roppant egyszerű, ugyanis az idő nagy részében nedves, és felszedi az ételmaradékot, amiben a baktériumok megtelepedtek.

Kathryn Jacobsen , Ph.D, a George Mason Egyetem járványtan-professzora úgy véli, hatalmas hibát követ el mindenki, aki a mosogatószivaccsal takarítja a konyhát. A szakember elárulta, amikor a szivaccsal takarítja valaki a konyháját, potenciálisan baktériumokat juttat át egyik felületről a másikra. Gondoljunk csak bele! Előbb letisztítjuk a vágódeszkát a húsmaradéktól, majd bevizezve a szivacsot, gyorsan letöröljük az asztalt.


Amikor a szivaccsal takarítja valaki a konyháját, majd utána mosogat vele, az potenciálisan baktériumokat juttat át egyik felületről a másikra    Fotó: freepik.com


De mit tehet a baktériumok ellen? Fertőtlenítsük a szivacsot, ha kell, akkor naponta. Van, aki a nedves szivacsot körülbelül egy percre a mikróba teszi, majd a szivacsban rejlő vizet felforralja. Van, aki a mosogatógépbe teszi bele, és az edényekkel együtt a szivacsot is kimossa magas hőfokon. Ám ha egyik módszerrel sem tudjuk a szivacsot fertőtleníteni, még mindig ott van a harmadik módszer, hogy alaposan mossuk át és csavarjuk ki a használat után, majd alaposan szárítsuk ki, mielőtt újra használjuk. Átlagos használat mellett körülbelül hetente érdemes tiszta, új, friss mosogatószivacsot elővenni.