393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Trump őrjöng, hogy veszítettek Pennsylvaniában – New York maradt demokrata kézen

10perc.hu
2022. 11. 10.
Trump őrjöng, hogy veszítettek Pennsylvaniában – New York maradt demokrata kézen

A jelenlegi amerikai félidős törvényhozói választás egy szokásos midterm képét mutatja, amely során az elnököt adó párt teret veszít.

Lezajlottak a félidős választások az Egyesült Államokban, jelenleg a szavazatokat számolják. Úgy tűnik, a várakozásoknak megfelelően republikánus többség lesz a Képviselőházban, a Szenátusért pedig nagyon szoros verseny zajlik.

A Portfólió elemzése szerint a demokraták több fontos helyet is megtartottak, a vörös hullám elmaradt. A jelenlegi választás egy szokásos midterm képét mutatja, amely során az elnököt adó párt teret veszít, ám ez most vélhetően kisebb mértékű lesz, mint amit a közvéleménykutatások alapján várni lehetett.

Eddig a 100 fős szenátusban 48 demokrata, 49 republikánus hely dőlt el, és a felsőházi többség várhatóan december 6-án dől el, mivel Georgiában újabb választás lesz. Ugyanis itt egyik jelölt sem érte el az 50 százalékos limitet.

A még hiányzó helyekből Arizonában jó eséllyel demokrata, Nevadában jó eséllyel republikánus győzelem lesz. Ha újfent 50-50 szenátusi helyet szerez meg a két nagy párt, akkor marad a demokrata többség, ugyanis a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata dönt.


Republikánus többség lesz a Képviselőházban, a Szenátusért pedig nagyon szoros verseny zajlik      Fotó: CNN


A Képviselőházban a republikánusok eddig 204, a demokraták 187 helyet szereztek, míg 44 hely sorsát nem ismerjük. A többséghez 218 szék kell, jó esély van rá, hogy ezt megszerzik a republikánusok.

A korábbi amerikai elnök, Donald Trump kifejezetten dühös Mehmet Oz republikánus szenátor-jelölre és annak tényére, hogy leszerepelt Pennsylvaniában. Sőt, egy darabig azok se kerüljenek Trump szeme elé, akik azt tanácsolták, hogy az ő jelölését támogassa, szemben Dave McCormickkal.

Ráadásul New Yorkot sem sikerült a republikánusoknak megszerezni, holott Andrew Cuomo az állam demokrata kormányzója 2021-ben sorozatos szexuális zaklatási botrányok miatt távozni kényszerült, ekkor Kathy Hochul helyettes kormányzó vette át pozícióját az állam élén. Miután a szavazók elégedettek a munkájával, a kormányzónő maradhat az állam élén, míg kihívója, a republikánus Lee Zeldin elismerte vereségét.

Főkép forrása:
CNN

További cikkek