395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Trump hívei megostromolták a Capitoliumot

10perc.hu
2021. 01. 07.

A tüntetők betörtek az amerikai törvényhozás épületébe, hogy megakadályozzák Joe Biden győzelmét véglegessé tevő elektorok számlálását. A képviselőket kimentették, miközben a rendőrök rálőttek Trump híveire, akik közül egy nő és három férfi meghalt, több rendőr kórházban van.

Amikor a Capitolium épületében éppen Joe Biden, a november 3-i amerikai elnökválasztás győztesének beiktatása előtti utolsó fontos lépés, az elektorok számolták, hogy a demokrata jelölt hivatalos győzelmét végleg kihirdessék, a Trump-párti tüntetők megostromolták az amerikai törvényhozás épületét. Szakértők egyértelműen úgy vélik, ilyen akcióra – maga Biden lázadásnak nevezte a történteket – senki sem számított, éppen ezért fordulhatott elő, hogy a biztonsági erők a nem megfelelően zárták le a Capitolium környékét, ez tehette lehetővé, hogy a tüntetők be tudtak törni az épületbe, és ilyen erőszakos cselekmény történjen.



Úgy tűnik, hogy az amerikai társadalom végletekig megosztott – ehhez Donald Trump magatartása jelentősen hozzájárult –, hiszen az Egyesült Államok újabb kori történelmében arra még nem volt példa, hogy a társadalom egyik része ne fogadja el a másik részének a választását. Fennáll annak a veszélye is, hogy az amerikai társadalom kettészakad, és egy tüntetéshullám robbanhat ki.

Abban mind a demokraták, mind a republikánusok egyetértenek, hogy az erőszak nem fogadható el, ezt bizonyítja, hogy Mike Pence amerikai alelnök is azt írta a Twitteren, hogy a Capitolium elleni támadást nem fogják tolerálni. Biden megválasztott amerikai elnök televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy a demokráciánk példátlan támadásnak van kitéve és a Capitoliumnál történt események támadás a jogállamiság ellen. Washingtonban rengeteg a rendőrautó, és a polgármester 15 napos rendkívüli állapotot, és este 6 órától reggel hatig kijárási tilalmat rendelt el.



Tegnap este Trump hívei egyszerűen betörtek a Capitolium épületébe, miután Donald Trump leköszönő elnök tüzes és lázító beszédet tartott, amiben kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni a vereségét. Az elektorokat számláló képviselőket úgy kellett az épületből kimenekíteni - biztonságban van többek között Mike Pence jelenlegi és Kamala Harris leendő alelnök is –, míg a rendőrök összecsaptak a Biden-ellenes tüntetőkkel. Az AP amerikai hírügynökség jelentette, hogy mellbe lőttek egy nőt a washingtoni Capitolium épületében, aki belehalt a sérüléseibe. Rajta kívül még három tüntető - valamennyien férfiak - veszítették életüket - mindezt megerősítette Robert Contee washingtoni rendőr-főkapitány. A CNN hírtelevízió szerint a törvényhozási épület ostroma közben minimum 14 rendőr is megsebesült, s közülük többet kórházba kellett szállítani, míg összesen 52 tüntetőt tartóztattak le.

Az ostromot követően újra összeült a kongresszus, és hivatalosan is véglegesítette Joe Biden győzelmét. A demokraták megválasztott elnöke elérte a szükséges 270 elektori voksot, így január 20-án beiktatják elnöki hivatalába. Biden lesz egyébként az Egyesült Államok legidősebb elnöke.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek