393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Törökországi földrengés: rettegve élnek az utcákon a természeti katasztrófa túlélői

10perc.hu
2023. 03. 08.
Törökországi földrengés: rettegve élnek az utcákon a természeti katasztrófa túlélői

Több mint 51 ezer ember veszítette el az életét az egy hónappal ezelőtti földmozgásoknak köszönhetően Törökországban és Szíriában, míg legalább másfél millióan váltak hajléktalanná.

Songul Yucesoy gondosan elmosogatja az edényeit, beszappanozza a tányérokat és az evőeszközöket, majd leöblíti a mosószert róluk és kirakja őket száradni. Az ember észre sem venné ezt a természetes jelenetet, ám Törökország déli részén, a földrengés sújtotta területen mindez a szabadban játszódik le. Songul romos házának árnyékában, melynek falai szinte a csodával határos módon állnak még itt-ott, az ablakkereteket alig tartja valami, míg a tető nagy része a kertben pihen.

Több mint 51 ezer ember veszítette el az életét az egy hónappal ezelőtti földmozgásoknak köszönhetően Törökországban és Szíriában, míg legalább másfél millióan váltak hajléktalanná. A túlélők számára alig maradt valami a puszta életükön kívül. Rettegnek, és nem tudják, lesz-e a közeljövőben olyan fedél a fejük felett, ami az utcán élő családoknak egy kis biztonságot ad.

Az Afad török katasztrófavédelmi ügynökség közlése szerint mára csaknem kétmillió ember hagyta el a földrengés epicentrumának térségét. Vannak, akik barátoknál vagy családtagjaiknál, rokonaiknál húzzák meg magukat, vagy csak egyszerűen elköltöztek biztonságosabbnak ítélt régiókba. Tehetik, ugyanis a török állam ingyenessé tette a földrengés károsultak számára a vonatokon való utazást.


Songul háza romokban, a falak a csodával határos módon még állnak    Fotó: BBC/Anna Foster


De a Földközi-tenger partjához közeli Samandag városában élő Songul szerint egyértelmű, hogy ő és családja nem megy innen sehova. "Ez a hely, ez a város nagyon fontos számunkra. Bármi is történik ezután, még ha ledől a ház, akkor is itt maradunk. Ez az otthonunk, minden, amink van, itt van. Nem fogunk elmenni" – hajtogatja a nő a BBC stábjának.

Ami érték megmaradt, azt kihozták a romok közül. Egy csiszolt fából készült kisasztal tetején egy ünnepi szuvenír látható, amit még a törökországi Kusadasi üdülőhelyről hoztak, és a kagylóból készült képen maga a városka látható. Van egy tál gyümölcs, de az egyik nagy narancson már fehér penész látszik. Meg olyan, a normális mindennapi élethez szükséges dolgok, amelyek itt az utcán oda nem illőek az emberek számára.

A család most három sátorban lakik, néhány lépésre a megrongálódott otthonuktól. Ott alszanak és esznek, megosztva egymás között a kis kempingtűzhelyen főtt ételt. Nincs megfelelő vécéjük, bár kihoztak egyet a fürdőszobából, és egy fából készült fészerbe helyezték el, ám ez nem a legsterilebb. Még egy kis zuhanyzót is kialakítottak, ám szó sincs normális életről. Sokan vannak, a sátrak pedig kicsik, szűkek és túlzsúfoltak.


Songul (középen) összesen 17 rokonát veszítette el a földrengés miatt      Fotó: BBC/Anna Foster


Gyötrelmes hónapot tudhat maga mögött Songul, hiszen összesen tizenhét rokonát vesztette el a földrengésben, míg húga, Tulay hivatalosan eltűntként van nyilvántartva. „Nem tudjuk, hogy még mindig a romok alatt van-e. Nem tudjuk, hogy a holttestét kihozták-e vagy sem. Várunk. Nem kezdhetünk el gyászolni. Borzalmas, hogy azt sem találjuk, aki szinte biztosan odaveszett" – sóhajt fel Songul.

A földrengés sújtotta területeken gombamód nőnek ki a földből a sátrak, ahol az otthonukat vesztett emberek megpróbálnak újra élni. Mindenhol megjelentek a sátrak, a terebélyesedő új táboroktól kezdve a romok közepette elhelyezkedő egyéni sátrakig. De még sátorból sincs elég, így vannak olyan városok, ahol a középületekben húzzák meg magukat a hajléktalanná vált emberek.

Adanában egy röplabdapályára terített takarókon és matracokon aludtak az emberek. Iskenderun kikötővárosában a vasútállomáson parkoló két vonat vagonjaiban húzták meg magukat, az üléseket ágyakká alakították, míg a csomagtartók tele vannak személyes holmikkal. Egy fiatal lány szemében könnyek gyűlnek össze, miközben egy párnát ölel mackó helyett. Ez nem az ő otthona, ez nem az ő élete. Pedig az...


Egy kislány, aki most egy vagonban lakik, a mackója helyett egy párnát ölel magához      Fotó: BBC/Anna Foster


Amikor leszáll az éjszaka, a dolgok még nehezebbek. Samandagban most nincs áram. Songul színes napelemes lámpákkal vette körbe fehér sátrát. Hajléktalanok a saját országukban, nem menekültek, pedig szinte mindenüket elveszítették. Egész éjszaka érzik még az utórengéseket, így nehéz elaludni.

„Szabad emberek vagyunk, hozzászoktunk a szabadsághoz, függetlenséghez, mindenki a saját házában élt. De mindhárom család most egy sátorban él és eszik. Ez valamennyiünknek új, és egyikünk sem tudja, mit hoz a jövő” – teszi hozzá Songul férje, Savas.

És félnek. Mi lesz velük ezután? A választ most senki sem tudja…

Főkép forrása:
BBC/Anna Foster

További cikkek