393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Kultúra

Töröcsik Mari az égi körhintán suhan tovább

Kun Mónika
2021. 04. 16.
Töröcsik Mari az égi körhintán suhan tovább

Hosszúbetegség után ma hajnalban elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja, akinek a színház jelentette az életet.

A színház és a film szegényebb lett egy nagyszerű színészóriástól, aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat!

A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt a Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. Ha csak valaki egyszer látta a színházban vagy a filmvásznon, felejthetetlen alakítása kitörölhetetlen maradt. De nemcsak a különböző szerepei során vibrált, hanem magánemberként is mindig vonzotta az emberek tekintetét. Ugyanakkor áradt belőle a szeretet, amit észrevétlenül sugárzott mindenki iránt. Úgy élt, mint egy átlagos idős hölgy, nem akart az utcán művésznő lenni. Pedig királynő volt az élet színpadán. Ez az egyszerűsége kölcsönzött számára egy olyan varázst, ami élete végéig elkísérte. Borzasztó űrt hagyott maga után.

A Nemzeti Színház főigazgatója Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház társulata nevében búcsúzott a péntek hajnalban életének 86. évében elhunyt Kossuth-nagydíjas színésznőtől. Felidézte: amikor Törőcsik Mari 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev "visszarendezte" az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. "Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek. Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A Nemzeti Színház az élete része volt
Kiemelte, hogy Törőcsik Mari 1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. 132 színházi szerepét őrzi az archívum, ebből 66-ot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma 174.




Több, mint három évtizeden át volt a Nemzeti Színház társulatának tagja, először pályakezdésétől, 1958-tól 1979-ig, majd 2002-től újra. Mindig büszkén mesélte, hogy Schwajda György igazgató őt szerződtette elsőként a 2002-ben megnyílt, új Nemzeti Színház társulatába - emlékezett a főigazgató.

Fantasztikus életút
A Heves megyei Pélyen született, szülei pedagógusok voltak. Nagyapja apró mozijában arról ábrándozott, hogy jön majd egy híres színész és felfedezi. Egerben az angolkisasszonyoknál tanult, majd előfelvételt nyert a békéstarhosi zenei gimnáziumba. Végül mégis - az évnyitó napján - egy fővárosi közgazdasági gimnáziumba iratkozott be. 1979 és 1980 között a győri Kisfaludy Színház művészeti vezetője, tíz évig - 1980 és 1990 között - a Mafilm színtársulatának a tagja volt. 1993-ban és 1994-ben a Thália Színház igazgatójaként tevékenykedett. 2002-ben visszatért a Nemzeti Színház társulatához.

Régóta betegeskedett. Reménykedett, hogy hazatér hamarosan:
Köszönöm, hogy imádkoztak értem! Sokat jelent az emberek szeretete, tudom, hogy rengetegen szeretnek – és hisznek is abban –, hogy felgyógyuljak. Remélhetőleg az ünnepek után már újra otthon lehetek” – nyilatkozta Törőcsik Mari. Bár akkor még úgy tűnt, a művésznő felépül és hazamehet, sajnos nem így lett.

Április elején még a színésznő volt férje és legjobb barátja, Bodrogi Gyula is örült, hogy Törőcsik Mari állapota javulni kezdett. A színész hosszas kihagyás után beszélhetett vele. „Már korábban is mondták, hogy jobban van, de nem tudtunk telefonon beszélni. Ezért gondoltam azt, ha igazán jól lesz, akkor maga mondja majd el. Nagyon örültem, hogy hallottam a hangját, el is érzékenyültem, megkönnyeztem. Jó volt beszélni vele, remélem, hamarosan kiengedik és akkor meglátogathatom” – mondta akkor Bodrogi Gyula.

Az igazi szerelem Maár Gyula rendezőhöz fűzte, aki 2013 decemberében bekövetkezett haláláig volt a férje, számos közös filmjük készült. Majd 1973-ban közös gyermekük is született, Teréz. 1979-ben pedig egy vietnami kisfiút is örökbe fogadtak. egy háborús árvákról szóló dokumentumfilm rendkívül nagy hatást gyakorolt mindkettőjükre, azért döntöttek az örökbefogadás mellett.

Fotó: nemzetiszinhaz.hu

Főkép forrása:
nemzetiszinhaz.hu

További cikkek