392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A többség túlsúlyosnak tartja magát…

10perc.hu
2021. 03. 06.
A többség túlsúlyosnak tartja magát…

Száz emberből 87 elégedetlen a testsúlyával, az emberek többsége pedig rosszul ítéli meg azt, hogy vajon tényleg fogyókúráznia kell, vagy sem.

Magyarországon a felnőtt lakosság 30 százaléka elhízott, a túlsúlyosak aránya pedig ennél is több, ezzel Magyarország rendelkezik a legrosszabb mutatókkal Európában. Éppen emiatt érdekes és roppant tanulságos felmérést végzett el a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek vajon mennyire elégedettek a saját testsúlyukkal. Nos, annyit már előre elárulhatunk, hogy semennyire.



Ugyanis a megkérdezettek 39 százaléka gondolja azt, hogy csak néhány kiló felesleggel küzd, 24 százaléka normális testsúlyúnak tartotta magát, 6 százaléka pedig kifejezetten soványnak, míg a válaszadók 13 százaléka tartotta elhízottnak magát. Ezzel szemben a testtömegindex szerint viszont a résztvevők 34 százaléka túlsúlyos, 28 százaléka pedig valamilyen mértékben elhízott volt. A férfiaknál átlagosan 39, míg a nőknél 43 éves korukban mutat legtöbbet a mérleg, a férfiak esetében ez átlagosan 93, a nőknél 80 kilogrammot jelent.

A válaszadók mintegy ötöde érzi a súlyfelesleg miatt kialakuló egészségügyi problémák hátráltató hatását, négy százalékuk szerint az egészségkárosodásuk már tartósnak is tekinthető. A résztvevők 40 százalékának már az is megfordult a fejében, hogy elhízása betegség, amelyet gyógyítani kell, csaknem 30 százalékuk azt mondta, hiába mozognak és figyelnek oda az életmódjukra, semmi sem működik.



A legtöbben mégis azt gondolják, hogy a túlsúly a saját hibája, akartgyengesége, mert képtelen lefogyni. Tízből négyen már legalább négyszer elkezdtek fogyókúrázni. A megkérdezettek 95 százaléka soha nem szedett orvos által felírt súlycsökkentő szert, 96 százalékuk nem vett részt orvosi felügyelet alatt zajló súlycsökkentésben, 93 százalékuk pedig nem kérte dietetikus tanácsát sem.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek