EUR: 398,93 Ft
USD: 373,70 Ft
CHF: 402,13 Ft
GBP: 455,65 Ft
RON: 81,06 Ft
RSD: 3,40 Ft

Mai névnap:

Tiéd is lehet a jövő konyhája

Otthon
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Háztartási eszközeinket ma már Wifihálózatra köthetjük, távolról irányíthatjuk, ellenőrizhetjük, a hűtőben elhelyezett kamera segítségével pedig vásárlás közben is felmérhetjük, mit szükséges még a kosarunkba tenni.

Ebben az egészségügyi helyzetben, a legtöbb családban a szülők adott esetben home office-ban dolgoznak, napi szinten főznek, és a gyerekek is otthon töltötték az egész napot, így elképesztő mértékben felértékelődött a konyha szerepe.

A konyhabútor otthonunk éke, egy olyan bútordarab, ami jó esetben több évtizedig része az életünknek. Ezért nagyon fontos, hogy amikor arról kell döntenünk, miképpen rendezzük be a konyhánkat, a megvalósítást szakszerű és mindenre kiterjedő tervezőmunka előzze meg, hogy amikor elkészül, kellemes hangulatú és kényelmes kialakítású teret nyújtson számunkra.

Konyhabútort nem úgy vásárolunk, hogy bemegyünk egy áruházba vagy egy szalonba, kiválasztjuk a megfelelőt, és hazavisszük. Ennek a bútordarabnak egy adott helyre kell tökéletesen illeszkednie, nem mindegy, melyik elem hol helyezkedik el, ahogy az sem, milyen gépeket hol találunk benne.

A szakemberek a tervezés folyamata során a helyszínt lézerrel mérik fel, szükség esetén segítenek burkolatot, tapétát választani, majd a teljes képről egy fotórealisztikus, 3D-s látványterv készül, ami élethűen visszaadja a leendő konyha atmoszféráját.


A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a konyhabútor letisztult képet mutasson, ne legyen konyha jellege     Fotó: freepik.com


Mindezeken felül fontos figyelembe venni a konyhát használó személyek szokásait (jobbkezes, balkezes), életkörülményeit (egyedülálló, családos, speciális igényű), testi adottságait (test magasságát, könyök magasságát), hogy minden a számukra lehető legkényelmesebb elrendezésben valósuljon meg.

A bútor külső kialakításán kívül lényeges, hogy a belső terei is megfeleljenek a különféle igényeknek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mindennek legyen helye. A zárt helyeken ezt a kívánalmat változatos elrendezésű rekeszek, különböző területfelosztó megoldások szolgálják, a pulton pedig igényesen kialakított „rejtekhelyre” kerülhetnek a kisebb háztartási gépek.

A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a konyhabútor letisztult képet mutasson, ne legyen konyha jellege, ugyanakkor minden kézreálló, praktikus és elérhető legyen benne. Egyre nagyobb hangsúly terelődik a fényekre, a konyha területének és a bútor felületének kialakítása során a színek mellett a fények összhangjára is kiemelt figyelmet fordítanak.

A mai kort jellemzi, hogy szinte minden okos. A telefonunk, az óránk, és ez alól már a háztartás, a konyha sem jelent kivételt. Háztartási eszközeinket ma már Wifihálózatra köthetjük, távolról irányíthatjuk, ellenőrizhetjük, a hűtőben elhelyezett kamera segítségével pedig vásárlás közben is felmérhetjük, mit szükséges még a kosarunkba tenni.


A mai kort jellemzi, hogy szinte minden okos, már a konyhánk is, amit egy okostelefonnal simán irányíthatunk    Fotó: freepik.com


A konyhabútor a megszokott nagygépeken kívül olyan különlegességeket is rejthet már, mint a gőzsütő, amely a mikrót képes kiváltani egy sokkal egészségesebb, hatékonyabb eljárással, vagy mint a „joystickkal” irányítható indukciós főzőlap, a főzőlapba beépíthető szagelszívó, illetve a vákuumozó fiók, amit otthoni szuvidálásra használhatnak az igazán elhivatott hobbiszakácsok.

XXI. századi vívmánynak számít a tisztított víz elérhetőségének megteremtése is, amihez speciális, kétutas csaptelepek, valamint kis helyen, akár a lábazatban is elhelyezhető tisztító berendezések állnak már rendelkezésre. A tisztított víz, amellett, hogy kiszűri a csapvízből a káros anyagokat, gépeinket is kíméli, amelyek ezáltal hosszabb élettartamúak lesznek.