395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Belföld

Tényleg spórolást jelent majd az utazási vármegyebérlet? Mutatjuk a számokat

10perc.hu
2023. 02. 19.

Mivel jelenleg kilométer alapon kell(ett) fizetni a 30 napos bérletekért a vonatokon, Volán-buszokon, így nagyon egyedi, mennyit is spórolhatnak majd az ingázók az új bérlettípusokkal.

Május 1-től életbe lépnek az úgynevezett Vármegyebérletek a MÁV-START, a VOLÁNBUSZ, a MÁV-HÉV és a GYSEV helyközi járatain – jelentette be Orbán Viktor szombati évértékelőjében. A Pénzcentrum kiszámolta, mennyit spórolhatnak majd az ingázók a MÁV-START új 30 napos bérleteivel.

A bérletek 30 napon át lesznek érvényesek: a teljesárú Vármegyebérlet 9450 forintba fog kerülni, míg az Országbérlet 18900 forintba. Mindkettőt a tanulók 90 százalékos kedvezménnyel vehetik majd igénybe.


A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók a 78/1993. (V. 12.) Korm. rendelet alapján, így Vármegyebérlet esetében mintegy 1300, Országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva. A munkáltatók, kis- és középvállalkozások utaztatási költségei is csökkennek az új bérletkonstrukció révén.

Ha valaki eddig kizárólag az adott vármegyében ingázott, és az útja 5 kilométeren belül volt, akkor az új típussal bukni fog. 10 kilométernél nagyjából hasonló összeggel kalkulálhatnak az utasok, mint most, felette viszont már sok maradhat az ingázók zsebében.



Ugyanakkor érdemes tisztázni, hogy 30 napos bérlet eddig is elérhető volt a dolgozók és diákok számára Magyarországon. Sőt, a rá vonatkozó kedvezmény mértéke is kőbe volt vésve, ugyanis a munkáltató a 30 napos bérlet árának 86%-át eddig is köteles volt megtéríteni.

Főkép forrása:
MÁV
Címkék:
#utazás

További cikkek