392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tenyészállatként már bizonyított, ezért elkötötték

10perc.hu
2021. 03. 12.
Tenyészállatként már bizonyított, ezért elkötötték

Miután csak az elmúlt évben öt kölyköt nemzett, vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a vadon élő oroszlánpopuláció az elmúlt 20 évben 20-50 százalékkal csökkent. A fajt a sebezhető kategóriába sorolják. Igaz, a fajfenntartáshoz például az Arnhemben lévő Royal Burgers' Zoo hímoroszlánja, a 11 éves Thor már két nőstényt termékenyített meg, az egyik két, a másik három kölyöknek adott életet.

Az állatkert vezetősége azonban úgy döntött, Thor már bizonyított tenészállatként, így az elkötése mellett döntöttek. „Azért volt szükség Thor ondóvezetékeinek elkötésére, mert nagyon sok utóda van már itt az állatkertben, és nem akarjuk, hogy túltelítse a genetikai állományt” – nyilatkozta a BBC News portálnak a Royal Burgers' Zoo vezető állatorvosa, Henk Luten.



Már a műtéten is túl van Thor, és az állatorvos elárulta, azért döntöttek a kasztrálás helyett a vazektómia mellett, mert az előbbi következtében kihullott volna Thor sörénye, és a kasztrálást követő tesztoszteroncsökkenés miatt elveszítette volna domináns hímként a falka hierarchiájában kivívott helyét is.

Főkép forrása:
burgerszoo.com

További cikkek