EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Téli olimpia: amíg a döntőt nyerő Liu Shaolin Sándortól elvették az aranyat, addig Liu Shaoangnak adtak egy bronzot

Sport
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám

Döbbenetes végeredménnyel zárult a pekingi téli ötkarikás játékokon a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres döntőjében, ahol a zsűri olimpiai bajnokot csinált a kínai versenyzőből, Zsen Ce-vejből.

Amikor kiderült, hogy a férfi rövidpályás gyorskorcsolya egyéni 1000 méteres fináléjába a Liu-testvérek három kínai riválissal jutottak be, már lehetett sejteni, hogy a magyarok nem nyerhetnek simán. Sajnos ez be is következett…

A visszalőtt első futam után a másodikban több kontaktus is volt a versenyzők között, ám Liu Shaolin Sándor – a szám regnáló világbajnoka – hiába haladt át elsőként a célvonalon, ráadásul kínai ellenfele a célvonal előtt le is rántotta, így elesve csúszott be a célba, videóbíró végül belenyúlt a küzdelembe.


A pillanat, amiért kizárólag Liu Shaolin Sándort látták szabálytalannak - vélhetően ha nem Pekingben van az olimpia, magyar aranyérmet ünnepelhettünk volna     Fotó: MTI/Kovács Tamás


A videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát Liu Shaolin Sándor, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, és kizárta őt. Ezzel az a Zsen Ce-vej lett az olimpiai bajnok, aki korábban éppen Liu Shaoangot lökte meg, aki ki is szállt ezzel a győzelemért vívott csatából. Egy biztos, ha nem Pekingben van az olimpia Zsen Ce-vej maximum ezüstérmes, ha éppen ki nem zárják.

Ám a bátyja kizárása miatt végül bronzérmes lett Liu Shaoang, aki ezzel megszerezte a magyarok második érmét Pekingben. Ez a medál sporttörténelmi érem, ugyanis korábban sosem állt magyar sportoló kétszer a dobogón egy olimpián.


Sporttörténelmi egyéni magyar érmet szerzett Liu Shaoang     Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


„Történt, ami történt, ezen már nem lehet változtatni. A verseny közben én is kaptam egy hatalmas lökést, de szerencsére nem adtam fel, egy kínai ellenfelemet megelőztem, így szereztem meg a bronzérmet. Büszke vagyok a teljesítményünkre, és a bátyámnak is azt mondtam, ami nem öl meg az megerősít, mutassuk meg a hátralévő versenyszámokban, hogy mit tudunk” – jelentette ki a sporttörténelmi egyéni magyar érmet szerző Liu Shaoang.


Jászapáti Petra végül a 7. helyen zárta az olimpiát    Fotó: Magyarock - Olimpyc Team Hungary/Molnár Ádám


A hölgyek 500 méteres egyéni számában Jászapáti Petrát két ezred választotta el attól, hogy bejusson az A-döntőbe. A magyar versenyző nem tört meg, és a B-döntőben végül a második helyen ért célba, így a 7. helyen zárta az olimpiát.

A női óriás-műlesiklás első futamában Tóth Zita 56-os rajtszámmal indult a 82 fős mezőnyben, de nem tudott lejönni a 44 kanyart és 47 kaput tartalmazó pályán, már a pálya első részén, a 10. kapunál rontott. Az első hatvan közül 16 síző esett ki, kettő pedig el sem indult. A 19 éves magyar versenyzőnek lesz még egy száma, szerdán műlesiklásban szerepel majd.