EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Szoledár lett az új Mariupol, az ukrán ellenállás jelképe

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Twitter/Ukrajinszka Pravda

A Donyeck megyei városka elestét már többször bejelentették az oroszok, ennek ellenére a településen még heves harcok folynak.

Egy biztos: semmi sem biztos az orosz-ukrán háborúról érkező hírekből. Az elmúlt napokban például az orosz média és az oroszbarát egyéb sajtó is azzal volt tele, hogy hatalmas győzelmet arattak Szoledár elfoglalásával, és ezzel nemcsak a stratégiailag fontos Bahmut ostroma, hanem a Donyeck-medence „felszabadítása” előtt is megnyílt az út.

Ahogy azt megszokhattuk, az oroszok szerint már elfoglalták a várost, az ukrán nyilatkozatok szerint ez nem történt meg. Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg vezetője nyilatkozott magabiztosan a város elfoglalásáról – azt állítva, hogy ötszáz ukrán katona holtteste teríti be a várost –, miközben az orosz védelmi minisztérium hivatalos szóvivője, Igor Konasenkov tábornok szerint csak a város egy részét ellenőrzik az orosz deszantosok.


Szoledárt már az orosz légideszantosok is ostromolják a Wagner zsoldosain kívül    Fotó: TASSZ


Ráadásul a Reuters megírta, a haditanácsot összehívó Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is köszönetet mondott annak a két ukrán egységnek, akik még tartják a pozícióikat, és „jelentős veszteségeket okoznak az ellenségnek”. Közben Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kirilenko azt mondta az ukrán állami tévének, hogy 559 civil maradt az ostromlott – és az oroszok által nem elfoglalt – Szoledarban, akik között 15 gyerek is van.

Rácz András Oroszország-szakértő a Telexnek elemezve elmondta, a keleti fronton fekvő Bahmutnál saját magát is vérszivattyúba terelte Oroszország, de továbbra is kitart a stratégiailag nem különösebben jelentős város folyamatos támadása mellett.

„Az utóbbi hetekben is látszott, hogy a frontális támadással iszonyatos veszteségeket szenvednek el az orosz erők" – mondta a szakértő, aki korábban sem tartotta valószínűnek, hogy az oroszok eredményt érhetnek el Bahmutban, amely körül az ukrán védelmi állások 2014 óta folyamatosan épültek ki.


A háború egyik legvéresebb csatájában minden fegyvernem kiveszi a részét     Fotó: rosbalt.ru


Az álló frontvonal körül a támadók egy újabb ponton is próbálkoznak: Bahmuttól északra a közeli Szoledart ostromolják, de ha bevennék az egykor 10 ezer fős települést – ami még nem történt meg –, Bahmut ukrán utánpótlási vonalait akkor sem tudnák elvágni, így nagy változás ettől nem várható a fronton.

A frontvonalak állását itt lehet megnézni az Institute for the Study of War amerikai agytröszt térképein:Bahmutnál egyébként nagyrészt a Prigozsin által létrehozott Wagner-csoport támad – egyébként kérdés, hogy a részben elítéltekből toborzott erők veszteségei mennyire kerülnek be a hivatalos statisztikába –, Szoledarnál viszont deszantosokat is bevet az orosz hadsereg, ennek ellenére nem sikerült még a települést elfoglalniuk – hívta fel a figyelmet Rácz.

Azóta újabb orosz bejelentés érkezett Szoledar elfoglalásáról. Most éppen az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy befejeződött a sikeres támadó műveletek folytatása szempontjából fontos város "felszabadítása".

A tárca szerint a város elfoglalását az orosz légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok tűzcsapásai tették lehetővé, míg az orosz légideszant-alakulatok rejtett manővert hajtottak végre, északról és délről blokkolva a várost.