EUR: 385,80 Ft
USD: 358,32 Ft
CHF: 391,09 Ft
GBP: 439,44 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,29 Ft

Mai névnap:

A szociáldemokraták nyerték a román választást, az RMDSZ is bejutott

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: MTI/Kiss Gábor

Öt politikai pártalakulatnak, köztük az RMDSZ-nek lehet parlamenti képviselete Romániában a következő négy évben a vasárnapi választásokat követően.

Romániában parlamenti választásokat tartottak. Csaknem 5,8 millióan szavaztak, ami a belföldi névjegyzékben szereplők kevesebb, mint 32 százalékát teszi ki. Külföldön, ahol kétnapos volt a szavazás 265 ezren voksoltak. A választást a jelenlegi parlamentben is legnagyobb frakcióval rendelkező, de tavaly óta ellenzékbe szorult Szociáldemokrata Párt nyerte 30 százalék körüli eredménnyel. Második helyen a Klaus Iohannis államfőhöz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt végzett, mely voksok valamivel kevesebb mint 25,4 százalékát kapta. A harmadik helyen a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség végzett, amely a részeredmények alapján 14 százalékot összesített.


A választásra jogosultak kevesebb, mint 32 százaléka járult az urnákhoz a romániai parlamenti választáson    Fotó: MTI/Kiss Gábor


A választások legnagyobb meglepetéseként egy tavaly alakult ultranacionalista párt, a koronavírus-járvány idején vírustagadó összeesküvés-elméleteket terjesztő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) is bejutott a parlamentbe, 8,7 százalékos eredménnyel. Rajtuk kívül a 6,5 százalékon álló Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) lesz biztosan parlamenti képviselete. Mivel egyik párt sem szerzett abszolút többséget a romániai parlamenti választásokon, így a szakértők szerint várhatóan koalíciós kormány alakul a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével.