EUR: 391,74 Ft
USD: 364,51 Ft
CHF: 393,21 Ft
GBP: 446,63 Ft
RON: 79,57 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mai névnap:

Szívrohamot kapott a szenteltvízbe merített csecsemő Romániában

Életmód
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: maszol

A moldvai ügyészség emberölés gyanújával folytat vizsgálatot a keresztelő szertartást végző suceavai pap ellen, ám az ortodox egyház többsége ennek ellenére nem hajlik a tradíciók megreformálására.

A moldvai Suceavában egy ortodox pap az egyház keresztelési szertartásához igazodva háromszor merítette alá egy hathetes kisgyermek teljes testfelületét a szenteltvízbe. A BBC megtudta, a kisfiú a rituálét követően szívleállás következtében elhunyt. Boncolása során folyadékot találtak a tüdejében. A moldvai ügyészség emberölés gyanújával folytat vizsgálatot a keresztelő szertartást végző suceavai pap ellen. A gyermek tragikus halála az ortodox keresztelési tradíció megreformálásához vezethet Romániában.

A nagy felháborodást kiváltó halálesetet követően a közvélemény nyomást gyakorolna a román ortodox egyházra a rituálé megváltoztatása érdekében. Mindezt a mostanáig összegyűlt, 60 ezer aláírást tartalmazó petícióval nyomatékosítanák. liturgiai reformot követelő mozgalom elindítója, Vladimir Dumitru szerint a keresztelés azonnali szabályozására van szükség a szükségtelen kockázatok jövőbeni kiküszöbölése érdekében.

Az egyház ugyanakkor megosztott az ügyben. A nagy tekintélyű argesi érsek, Calinic támogatja a szertartás reformját. Az idős főpap az Adevarul napilap internetes szerkesztőségének elmondta: hisz abban, hogy felül kell vizsgálni az alámerítés rítusának folyamatát a nem kívánatos balesetek jövőbeni megelőzése érdekében. Számos ikonon Jézus nyakáig ér csak a víz keresztelésekor. Fejét lehajtva fogadja a keresztelés szentségét, amikor arcára, fejére öntik a szenteltvizet- érvelt a pap.


Az ortodox egyház – melyet a maga tradícióival nagy tisztelet övez a román lakosság körében – nem a reformok iránti nyitottságáról ismert Romániában      Fotó: BBC


Calinic érsek, aki korábban Erdélyben is szolgálta egyházát, elmondása szerint végzett úgy is keresztelési szertartást, hogy csak a kisgyermek lábát merítette a vízbe, majd fejére spriccelte azt – mondta el az interjúban. Véleménye szerint míg a felnőttek keresztelésekor indokolt a teljes alámerülés, a kicsik esetében el lehet térni ettől.

Az ortodox egyház – melyet a maga tradícióival nagy tisztelet övez a román lakosság körében – nem a reformok iránti nyitottságáról ismert Romániában. Tomis érsek viszont főpaptársától homlokegyenest eltérő véleményt fogalmazott meg: Soha nem fogjuk megváltoztatni a rituálét! Vallásunk kánonja 1000 éves. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat – közölte.