393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szívrohamot kapott a szenteltvízbe merített csecsemő Romániában

10perc.hu/Fiát Gábor
2021. 02. 06.

A moldvai ügyészség emberölés gyanújával folytat vizsgálatot a keresztelő szertartást végző suceavai pap ellen, ám az ortodox egyház többsége ennek ellenére nem hajlik a tradíciók megreformálására.

A moldvai Suceavában egy ortodox pap az egyház keresztelési szertartásához igazodva háromszor merítette alá egy hathetes kisgyermek teljes testfelületét a szenteltvízbe. A BBC megtudta, a kisfiú a rituálét követően szívleállás következtében elhunyt. Boncolása során folyadékot találtak a tüdejében. A moldvai ügyészség emberölés gyanújával folytat vizsgálatot a keresztelő szertartást végző suceavai pap ellen. A gyermek tragikus halála az ortodox keresztelési tradíció megreformálásához vezethet Romániában.

A nagy felháborodást kiváltó halálesetet követően a közvélemény nyomást gyakorolna a román ortodox egyházra a rituálé megváltoztatása érdekében. Mindezt a mostanáig összegyűlt, 60 ezer aláírást tartalmazó petícióval nyomatékosítanák. liturgiai reformot követelő mozgalom elindítója, Vladimir Dumitru szerint a keresztelés azonnali szabályozására van szükség a szükségtelen kockázatok jövőbeni kiküszöbölése érdekében.

Az egyház ugyanakkor megosztott az ügyben. A nagy tekintélyű argesi érsek, Calinic támogatja a szertartás reformját. Az idős főpap az Adevarul napilap internetes szerkesztőségének elmondta: hisz abban, hogy felül kell vizsgálni az alámerítés rítusának folyamatát a nem kívánatos balesetek jövőbeni megelőzése érdekében. Számos ikonon Jézus nyakáig ér csak a víz keresztelésekor. Fejét lehajtva fogadja a keresztelés szentségét, amikor arcára, fejére öntik a szenteltvizet- érvelt a pap.


Az ortodox egyház – melyet a maga tradícióival nagy tisztelet övez a román lakosság körében – nem a reformok iránti nyitottságáról ismert Romániában      Fotó: BBC


Calinic érsek, aki korábban Erdélyben is szolgálta egyházát, elmondása szerint végzett úgy is keresztelési szertartást, hogy csak a kisgyermek lábát merítette a vízbe, majd fejére spriccelte azt – mondta el az interjúban. Véleménye szerint míg a felnőttek keresztelésekor indokolt a teljes alámerülés, a kicsik esetében el lehet térni ettől.

Az ortodox egyház – melyet a maga tradícióival nagy tisztelet övez a román lakosság körében – nem a reformok iránti nyitottságáról ismert Romániában. Tomis érsek viszont főpaptársától homlokegyenest eltérő véleményt fogalmazott meg: Soha nem fogjuk megváltoztatni a rituálét! Vallásunk kánonja 1000 éves. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat – közölte.

Főkép forrása:
maszol

További cikkek