EUR: 370,55 Ft
USD: 346,73 Ft
CHF: 380,98 Ft
GBP: 430,99 Ft
RON: 74,60 Ft
RSD: 3,16 Ft

Mai névnap:

Színessé vált a londoni 6:3

Tech és tudomány
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: telekom.hu

Az évszázad mérkőzésének pusztulásra ítélt, csaknem hetvenéves felvételéből egy színes, élvezhető, egész estés közvetítést varázsoltak.

Úgy tűnik, a Telekom értékmentő projektje ezúttal beteljesítette a célját, ugyanis a magyar labdarúgás feledhetetlen sikerét, a londoni 6:3-at digitális technológiák révén megfelelő állapotba hozta és mindenki számára elérhetővé teszi a huszadik század mérkőzését. Ez azért is fontos, mert 1953-ban tévé és tévéközvetítés híján magyarok milliói csak a rádióban követhették a futballcsodát.


Hatalmas élmény lesz látni modern minőségben az évszázad meccsét   Fotó: telekom.hu


A 6:3 felvétele mai fülnek furcsán hangzó, de az ötvenes években rutinnak számító módszerrel készült. Kamerával vették fel a tévéképernyőt, amelyen ment a közvetítés, mindezt pedig hagyományos filmszalagra rögzítették. Az volt az első feladat, hogy a meccsnek élvezhető képi világa legyen a nagyképernyős tévéken. Előbb a 67 éves filmen tárolt mérkőzést a BBC raktáraiból elővéve szkennelték, majd a fekete-fehér kép folyamatosan változó világosságát kellett egy szintre kiegyenlíteni. Ugyanakkor ki kellett javítani a CRT technológiából adódó képbeégéseket is, és jöhetett a zajszűrés.


A felújított mérkőzés 2020. november 25-én 18 órától tekinthető meg a Super TV2-n   Fotó: telekom.hu


A filmen mesterséges intelligencia használatával történt a felbontás javítása, tulajdonképpen ezen a ponton sűrítette a restaurálást végző csapat a felvétel információtartalmát olyan szintre, amilyen mennyiséget sosem tartalmazott. A maszkolást követően pedig szinte teljesen manuálisan kiszínezték a felvételt. Végül a mai modern videótechnikai kockaszámra húzták fel, így jött létre egy pusztulásra ítélt, csaknem hetvenéves felvételből egy színes, élvezhető, egész estés közvetítés.