392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Százéves az inzulin

10perc.hu/KM
2021. 06. 22.
Százéves az inzulin

Magyarországon közel 800 ezer ember szenved 1-es vagy 2-es diabéteszben.

Speciális képzési program indul a diabéteszes gyermekek életkörülményeinek javításáért, miután egy májusban elfogadott törvény értelmében valamennyi intézményben, ahova cukorbeteg gyermek jár, nevelő, pedagógus vagy a vezető által erre kijelölt dolgozó garantálja majd, hogy a gyermek a szükséges ellátásokat minden esetben megkapja.

Az inzulin gyakorlatilag az életet jelenti az emberek számára - mondta Erős Antónia, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány vezetője. Az RTL Klub híradósa maga is cukorbeteg, ám azt vallja, így is teljes életet tud élni, persze mindezt kellő odafigyeléssel és szervezettséggel.

Az első lépés az életmód megváltoztatása. A betegség kezelésénél a cél a vércukorszint kiegyensúlyozása, kellő szinten tartása, a sejtek inzulinra adott válaszreakciójának javítása, illetve a diabétesszel összefüggő súlyos, esetenként életveszélyes szövődmények megelőzése.



Az inzulin a hasnyálmirigyben található béta-sejtek által termelt fehérjehormon. Magas vércukorszint esetén elválasztása fokozódik, feladata pedig annak normális szintre való visszaállítása, különböző anyagcsere-folyamatok útján. A cukorbetegek esetében ez a fehérjehormon hiányzik, vagy a hatása nem kielégítő, ami azért jelent komoly egészségügyi problémát, mert az inzulin nélkülözhetetlen az élethez.

1922 előtt a cukorbetegség lényegében gyógyíthatatlan betegségnek számított, így a kanadai tudós, Dr. Frederick Grant Banting és munkatársa, Charles Herbert Best orvostanhallgató felfedezése a torontói egyetemen különösen nagy jelentőségűnek számított. Az első sikeres emberi inzulinkezelést egy 14 éves cukorbeteg fiúnál használták, akinek megmentették az életét. Bantinget felfedezéséért 1923-ban orvosi Nobel-díjjal jutalmazták.



Az elhízottság csökkentése, a rendszeres fizikai tevékenység azonban mérsékelheti, sőt tünetmentessé teheti a 2-es típusú, ma még gyógyíthatatlan cukorbetegségben az anyagcsere zavarát. Az elmúlt 100 évben az inzulin terápia az orvostudomány fejlődésével egyre biztonságosabb, korszerűbb lett.

Kinek ajánlott elsősorban a szűrés? Nos, annak, aki elmúlt 45 éves, túlsúlyos, a családjában előfordul cukorbeteg és többek között magas vérnyomással küzd. Ha a vizsgálat pozitív eredményt hoz, szükséges egy ismételt vizsgálat is a diagnózis kimondásához és a kezelés megkezdéséhez. Ha a vizsgálat eredménye negatív, akkor a fokozott kockázatra való tekintettel éves rendszerességgel kell a szűrést megismételni.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek