393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A szatmári szilva lekvárban is kiváló

10perc.hu
2020. 12. 16.

A szilvának világszerte összesen kétezer fajtáját ismerjük, mi pedig különösen szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ugyanis a szatmári szilva mind közül az egyik legfinomabb.

Szinte felsorolhatatlanul sok pozitív élettani hatása miatt nem véletlenül emlegetik a szilvát csodabogyóként Magyarország számos vidékén. A gyümölcsnek mintegy kétezer fajtája ismeretes világszerte, ebből is az egyik legfinomabb a szatmári szilva, amely négy folyó – a Kraszna, a Szamos, a Tisza és a Túr – hordalékából keletkezett jó minőségű talajnak és a térségre jellemző mikroklímának köszönheti utánozhatatlan, kissé édes-savanykás ízét.


A szatmári szilvából természetesen legalább olyen finom szilvalekvár készíthető, mint pálinka     Fotó: freepik.com


A szilva a rózsafélék családjához tartozó csonthéjas gyümölcsünk, mely számos jótékony hatással bír az egészségünkre, A-, B- és E-vitaminban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Tudományos kutatások mutatták ki, hogy a gyümölcs a szívegészséget is javítja, sőt, a rák kialakulásának kockázatát is csökkenti. A teljesség igénye nélkül emellett fáradságűző, serkenti a veseműködést és jótékony hatással bír a terhesség alatt is.

A szatmári szilvából természetesen legalább olyen finom szilvalekvár készíthető, mint pálinka. Ha megfelelő, például 50 Celsius-fokon főzik, megmaradnak benne a vitaminok illetve az íz-illataromák, így a szilvalekvár HMF (égetett részecske) tartama az egészségügyi határérték alatt marad.

Az ünnepi asztalon is nagyon jól mutat Karácsonykor     Fotó: freepik.com



RECEPT: Szilvalekvárral töltött tepertős papucs

Hozzávalók:
50dkg liszt
1ek cukor
3dl joghurt
3dkg élesztő

bors
30dkg tepertőkrém
2db tojás
1üveg szilvalekvár
fahéj
porcukor

Elkészítés: a lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a cukorral és egy evőkanál joghurttal felfuttatott élesztőt. A tetejére lisztet szórunk, 10 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk a sót, a borsot, a darált tepertőt, egy tojást, a maradék joghurtot és összegyúrjuk.

A tésztát kinyújtjuk, négyzetekre vágjuk, majd megtöltjük lekvárral és az ellentétes széleit felhajtva papuccsá formáljuk. Ha túl híg a lekvár, egy tojás sárgáját belekeverhetünk, ettől jobban összesül.

A kifliket sütés előtt tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Amikor kihűlt, fahéjas porcukorral megszórjuk.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek