393.00 Ft

369.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

A szakadárok hivatalosan kérik, hogy az orosz hadsereg állítsa meg az ukrán agressziót

10perc.hu/FG
2022. 02. 23.

Noha a világ legtöbb országa különböző szankciókkal sújtja Oroszországot az Ukrajnából kiszakadni vágyó két szakadár köztársaság elismerésével, az oroszok továbbra sem hajlandóak kivonni a csapataikat a hivatalosan az ukránokhoz tartozó területekről. Összegeztük a mai történéseket.

A szakadárok segítséget kértek Putyintól

Segítségért fordult Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a Moszkva által függetlennek elismert délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok vezetői az ukrán fegyveres erők "agressziójának" elhárításához. Ezt Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője jelentette be nemrég újságíróknak. Gyenyisz Pusilin donyecki és Leonyid Paszecsnyik luhanszki vezető az orosz elnökhöz írt levélben intézett katonai segítségkérést a polgári áldozatok és a Donyec-medencei humanitárius katasztrófa elkerülésének szükségességével indokolta.

Az EU vezetői rendkívüli csúcstalálkozót tartanak

Csütörtök reggelre Brüsszelbe összehívott megbeszélésen az unió további lépéseiről egyeztetnek, miután Putyin orosz elnök elrendelte az orosz csapatok bevonulását a kelet-ukrajnai szakadár területekre. Fontos, hogy egységesek maradjunk és elkötelezettek a jövőbeni közös cselekvés érdekében – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ma kiadott nyilatkozatában.

Ukrajna megérdemli, hogy európai uniós tagjelölti státuszt kapjon

A jelenlegi biztonsági kihívások közepette Ukrajna kiérdemelte, hogy az Európai Unió tagjelölti státuszt biztosítson számára – deklarálja a lengyel, a litván és az ukrán elnök által jegyzett kijevi deklaráció. Varsó és Vilnius támogatni fogja Kijev ezirányú törekvéseit – jelentette ki a két uniós tagállam elnöke Kijevben.

A deklaráció arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy haladéktalanul léptessenek életbe súlyos szankciókat Oroszország ellen. Ezek között kiemelten fontos lenne a Németországot Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2 gázvezeték ellehetetlenítése.


Putyin orosz elnök elrendelte az orosz csapatok bevonulását a kelet-ukrajnai szakadár területekre   Fotó: rosbalt.ru


Lengyelország: az orosz akciók veszélyt jelentenek Kelet-Európára és az Európai Unióra

Lengyelország elítéli a kelet-ukrajnai szakadár területek moszkvai elismerését, meglátásuk szerint Oroszország cselekedetei a kelet-európai régiót és az unió egészét veszélyeztetik – jelentette ki Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök Kijevben. Nagy aggodalomra adnak okot a jelenlegi történések, nagyon komolyan vesszük őket.

A NATO kelet-európai szárnyára nézve is komoly fenyegetéssel állunk szemben - tette hozzá. A Kijevben tartózkodó lengyel és litván elnök közös deklarációt írt alá Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel találkozójukat követően.

Zelenszkij: Európa jövőbeni biztonsága Ukrajnában dől el

Az ukrán elnök arra hívta fel a figyelmet lengyel és litván kollégájával folytatott tárgyalását követően, hogy a jövő Európájának biztonsága Ukrajnában dől el. A mostani események döntik el, milyen lesz a biztonságpolitikai környezet a kontinensen.

Az ukrán kormány biztonsági garanciákat akar Oroszországtól, hogy csökkenjen a feszültség a két ország között – jelentette ki Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ismételten felszólította Vlagyimir Putyint, hogy üljön vele tárgyalóasztalhoz a válság enyhítése érdekében.


Az orosz harckocsik továbbra is nyomulnak előre     Fotó: rosbalt.ru


Oroszország evakuálja diplomatáit Kijevből

Minderre egy nappal azt követően került sor, hogy az orosz törvényhozás felhatalmazta Putyin elnököt a fegyveres erők az ország határain kívül történő bevetésére.

Elérhetetlen az ukrán kormány, a külügyminisztérium és a parlament honlapja

Számos ukrán weboldal, köztük a kormány és a külügyminisztérium honlapja vált elérhetetlenné a mai nap folyamán. Az ukrán hatóságok közlése szerint több, online felületeken érkező figyelmeztetést kaptak a héten arra vonatkozóan, hogy orosz hackerek nagyszabású támadásokra készülnek kormányzati ügynökségek, bankok és a védelmi szektor ellen. Oroszország tagadja, hogy közük lenne a történtekhez.


Az ukrán képviselők az esti rendkívüli ülésén megszavazták a rendkívüli állapot bevezetését az országban    Fotó: rosbalt.ru


Ukrajna mozgósítja a tartalékosokat

Az ukrán parlament sebtében elfogadott egy törvényt, mely engedélyezi az állampolgárok számára tűzfegyverek beszerzését, birtoklását. A képviselők aztán az esti rendkívüli ülésén megszavazták a rendkívüli állapot bevezetését az országban. A rendkívüli állapotot harminc napra vezették be azzal, hogy szükség esetén Volodimir Zelenszkij elnök meghosszabbíthatja. A rendelet csütörtökön nulla órától lép életbe.

Törökország elutasítja az orosz lépéseket

Törökország nem ismeri el az Ukrajna területi egységét veszélyeztető orosz lépéseket – közölte Putyin elnökkel Recep Tayyip Erdogan török államfő. Törökország jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal és Ukrajnával egyaránt. Ankara az Oroszország ellen hozott nyugati szankciókat is ellenzi, Erdogan szívesen közvetítene a felek között a katonai konfliktus elkerülése érdekében.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek