EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Szabadlábon Loujain al-Hathloul!

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: CNN

Amerikai nyomásra szabadulhatott idő előtt börtönéből az ismert szaúdi nőjogi aktivista, ám öt évig nem hagyhatja el az országot.

Váratlanul szabadlábra helyezték Loujain al-Hathloult a szaúd-arábiai hatóságok, miután az ügyében illetékes bíróság 2 év tíz hónapot – feltételesen – elengedett a nőre még 2018 decemberében kiszabott közel 6 éves börtönbüntetésből. Sajtóértesülések szerint a nő szabadságát visszanyerte ugyan, de csak feltételesen. Az országot öt évig nem hagyhatja el, illetve aktivista tevékenységet sem folytathat. Emberjogi csoportok, valamint Loujain al-Hathloul családja szerint a nőt gyakran bántalmazták börtönében: szexuális zaklatásnak volt kitéve, elektromos sokkolót használtak vele szemben, vizeskínzásnak vetették alá. A szaúdi hatóságok tagadják a vádakat.

Egy, a hölgy családjához közel álló személy az AFP hírügynökségnek elmondta, mindez a szaúdi kormányzat arculatmentő stratégiájába illeszthető. Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke nagy hangsúlyt kíván helyezni az emberi jogok érvényesítésére a világban, a bebörtönzött al Hathloul ügyét már elnökválasztási kampánya során is felvetette. Szaúd-Arábia gesztust gyakorolhatott Washington felé a nő feltételes szabadlábra helyezésével, jelezve, hogy mennyire fontos számukra az amerikai-szaúdi stratégiai szövetség.


2018 óta a labdarúgó mérkőzések látogatását is engedélyezték a hölgyek számára     Fotó: CNN


Al-Hathloul nőjogi aktivistaként számos társával egyetemben a nők jogainak kiterjesztéséért küzd a vahabita királyságban, ahol néhány évvel ezelőtt a gyengébbik nem tagjai még jogosítvánnyal sem rendelkezhettek. Mozgalmuk fontos sikerként könyvelhette el 2017-ben az autóvezetéshez való jog megadását a nők számára. Az ország társadalmi modernizációja kis lépésekben halad: 2018 óta a labdarúgó mérkőzések látogatását is engedélyezték a hölgyek számára.