393.90 Ft

370.49 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Sport

Sportmix – magyar sikerek hétvégéje

10perc.hu
2021. 03. 08.
Sportmix – magyar sikerek hétvégéje

Számos magyar sportsiker született a hétvégén, valamint továbbra is zajlanak a nemzetközi sportélet különböző eseményei. Itt a szokásos hételeji összefoglaló.

Rövidpályás gyorskorcsolya

A magyarok minden idők legjobb szereplésével a házigazda hollandok mögött második helyen zártak a rövidpályás-gyorskorcsolyázók Dordrechtben rendezett világbajnokságán. A magyar csapat hat éremmel – három-három arannyal és ezüsttel – fejezte be a vb-t. Az olimpiai bajnok férfi váltó ezüstérmes lett, egyéniben pedig Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott – Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg – és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

Bánhidi Ákos vezetőedző és csapatmenedzser szerint nem lehet egyetlen sikert kiemelni minden idők legeredményesebb magyar szerepléséből. „Szívet melengető, hogy Liu Shaoang szerdai állapotából három nappal később gondolatvezérléssel világbajnok lett 500 méteren. Ahogy az is, hogy Liu Shaolin Sándor megnyeri az 1000 métert egy nappal azután, hogy érmet veszített el 500-on egy esés miatt" - értékelt az MTI-nek a szakember. Hozzátette, az ezúttal érem nélkül maradt nők kapcsán is sok okot látott a bizakodásra. Ilyen volt Jászapáti Petra B döntős második helye 1000 méteren, illetve a mindössze 16 éves Somodi Maja futása a női váltók kisdöntőjében.


Jégkorong

A Hydro Fehérvár AV19 4-2-re kikapott Klagenfurtban az osztrák jégkorongliga középszakaszának utolsó fordulójában. A fehérváriak így ötödik helyen végeztek a felsőházban, és a negyedik helyezett Vienna Capitalsszal találkoznak a negyeddöntőben. A negyeddöntős párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak, az első mérkőzéseket pénteken rendezik. A negyeddöntő párosítása: Vienna Capitals (osztrák, 4.) - Hydro Fehérvár AV19 (5.), HCB Südtirol Alperia (olasz, 1.) - iClinic Bratislava Capitals (szlovák, 7.), EC-KAC (osztrák, 2.) - EC VSV (osztrák, 8.), EC Red Bull Salzburg (osztrák, 3.) - Dornbirn Bulldogs (osztrák, 6.).


A Pénzügyőr címét megvédve megnyerte a férfi röplabda Magyar Kupát    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Röplabda

A Pénzügyőr címét megvédve megnyerte a férfi röplabda Magyar Kupát, miután a döntőben 3-0-ra legyőzte a Kaposvárt a Ludovika Arénában. A fővárosi együttes az első labdamenettől kezdve irányította a finálét, és brazil idegenlégiósai, valamint Kovács Zoltán és Magyar Bálint vezérletével magabiztosan szerezte meg története második kupagyőzelmét. A budapestiek vezetőedzője, Jókay Zoltán pályafutása során tizedszer emelhette magasba a Magyar Kupát, ugyanis tavalyi PSE-s sikerét megelőzően a Vasas női csapatával összesen nyolcszor ünnepelhetett. A Kaposvár 2016 óta először játszott ismét döntőt a sorozatban.


Tenisz

Nem sikerült a nagy bravúr, Fucsovics Márton 7:6, 6:4-re kikapott a döntőben a negyedik helyen kiemelt orosz Andrej Rubljovtól az 1,12 millió euró (403,5 millió forint) összdíjazású rotterdami keménypályás férfi tenisztornán. Fucsovics a döntőbe kerülésével 13 helyet javítva a 46. helyre ugrott a világranglistán, és a második helyért járó díj mellé 66 ezer eurót (23,8 millió forint) kapott. A magyar játékos ezen a héten Dohában szerepel, ahol az első fordulóban a szerb Dusan Lajovic (27.) vár majd rá. A hölgyeknél Babos Tímea a dubaji tornán lép pályára, első ellenfele a világranglista 24. helyezettje, az észt Anett Kontaveit lesz.

A 18-szoros Grand Slam-bajnok Djokovic 311. hetét kezdi a világranglista élén, ezzel lehagyta Roger Federert, akivel a múlt héten még társbérletben tartotta az erre vonatkozó rekordot. A 33 éves szerb először 2011 júliusában állt az ATP-rangsor élére, akkor 53 hétig maradt ott, majd további négy időszakkal jött össze a 311 hét.


Tóth Krisztián (fehérben) bronzéremmel zárta a taskenti GS-tornát    Fotó: IJF


Cselgáncs

A világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián a benépesített lelátók előtt megrendezett taskenti Grand Slam-tornán is felállhatott a dobogóra, ugyanis bronzérmes lett. A magyar indulók közül még Gercsák Szabina került be a legjobb nyolc közé, a DVTK judósa a hetedik helyen zárt – írta meg a judoinfo.hu szakportál. Két mérkőzés jutott a 73 kilogrammos Szabó Frigyesnek, az UTE judósát az olaszok olimpiai bajnoka, Fabio Basile aranypontos küzdelemben intésekkel tudta legyőzni.

Az olimpiai ezüstérmes, negyven évesen az ötödik olimpiájáért harcoló Ungvári Miklós (73 kg, Ceglédi VSE) a húsz esztendővel fiatalabb üzbég Bojnarazovval vívott hosszabbításos csatát, végül hat percnyi küzdelem után intésekkel maradt alul. A 81 kilogrammban a kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes Ungvári Attila (Ceglédi VSE) szép győzelemmel kezdett az üzbég Todzsijev ellen, majd kikapott a versenyt végül megnyerő olasz Christian Parlatitól. A ceglédi judós továbbra is kontinentális szabadkártyával lehet tokiói induló. A többieknek sajnos semmi sem sikerült az üzbég fővárosban.


Ökölvívás

Nagyszerű hírt közölt a Top Rank vezére, Bob Arum, aki jelenleg a WBC nehézsúlyú világbajnok Tyson Fury pályafutását is igazgatja. A promóter szerint minden tisztázandó kérdést és problémát megoldottak, lezártak, amelyek eddig a védence, illetve Anthony Joshua közötti nehézsúlyú WBC/WBA/WBO/IBF címegyesítő mérkőzés útjában állt, így gyakorlatilag készpénznek vehetjük, hogy a két bokszoló júniusban, vagy legkésőbb júliusban ki fog állni egymás ellen. A profiboksz.hu úgy tudja, a szerződést egyből két meccsre kötik, és függetlenül a nyertes személyétől mindenképpen sor fog kerülni a második felvonásra is. Az első ütközet helyszíne vagy az Egyesült Királyság, vagy az Egyesült Államok lesz, erről egyelőre még nem született egyértelmű döntés. A hírt egyébként maga Anthony Joshua is megerősítette.


Kézilabda

A címvédő Győri Audi ETO KC 37-20-ra győzött a német SG BBM Bietigheim vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén, Ludwigsburgban. A győriek a BL-ben rekordot jelentő 52 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhetnek: 45 győzelem és hét döntetlen a mérlegük. A párharc - formalitásnak tűnő - visszavágóját szombaton rendezik. A Ferencváros 22-19-re kikapott a montenegrói Buducnost Podgorica otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A párharc visszavágóját szintén szombaton rendezik, a továbbjutó a negyeddöntőben minden bizonnyal a címvédő Győrrel találkozik.


A zalaegerszegi Alekszandar Tanaszin (b) és a ferencvárosi Myrto Uzuni a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott ZTE FC - Ferencvárosi TC mérkőzésen     Fotó: MTI/Varga György


Labdarúgás

A címvédő és listavezető Ferencváros 2-2-es döntetlent játszott a Zalaegerszeg otthonában a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójának játéknapján, így 13 pontra csökkent az előnye. A második Puskás Akadémia és a harmadik Fehérvár nyert, utóbbi a ZTE-hez hasonlóan kiesés ellen küzdő Budafok ellen. Az élvonalbeli tagságuk megtartásáért küzdő további csapatok közül a Diósgyőr döntetlent ért el még pénteken, míg a Honvéd az utolsó pillanatokban kapott góllal alulmaradt a vendég Kisvárdával szemben.

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 27. fordulójában a Manchester United 2–0-ra legyőzte a Manchester Cityt, ezzel véget vetett a 21 meccses győzelmi – és 28 meccses veretlenségi – szériájának is. A bajnoki tabellát a City 11 ponttal vezeti a városi rivális, United előtt, a harmadik helyen a Leicester áll.

Elnököt választott az FC Barcelona. A várakozásoknak megfelelően a korábbi elnök, Joan Laporta nyerte meg az elnökválasztását – a szavazatok 54.28 százalékát (30 184 darab szavazat) szerezte meg –, így ismét ő lesz a klub első embere.

Két mérkőzéssel megkezdődnek kedden, azaz holnap a visszavágók a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében: Juventus (olasz)-FC Porto (portugál) 21.00 (az első mérkőzésen: 1-2), Borussia Dortmund (német)-Sevilla (spanyol) 21.00 (3-2).


Atlétika

Vasárnap befejeződött a toruni fedett pályás atlétikai Európa-bajnokság. A 21 fős magyar csapat az ötpróbázó Krizsán Xénia révén egy harmadik, továbbá egy-egy hatodik és hetedik, két nyolcadik hellyel, és még egy döntős helyezéssel zárta az Eb-t. Így nem szakadt meg az immár négy fedett Eb óta tartó éremszerző sorozat, az előző három alkalommal mindannyiszor az ezúttal szülés után hiányzó súlylökő Márton Anita állhatott dobogóra (2 arany, 1 bronz).

Főkép forrása:
fradi.hu

További cikkek