EUR: 380,60 Ft
USD: 351,33 Ft
CHF: 381,92 Ft
GBP: 433,01 Ft
RON: 76,92 Ft
RSD: 3,24 Ft

Mai névnap:

Sokkal lassabban készül a KRESZ módosítása, mint ahogy az e-rollerek száguldoznak

Belföldi hírek
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Freepik

A javaslatcsomag alapján a 25 km/h végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárokhoz hasonló közlekedési szabályok vonatkoznának.

50–60 ezer elektromos roller lehet hazánkban, a KRESZ mégsem említi őket, így speciális szabályok sem vonatkoznak rájuk. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár még 2022 szeptemberében beszélt arról, hogy "van egy kész javaslat, amit szeptemberben vagy októberben szeretnénk útjára indítani. Lesz társadalmi vita, és én nagyon reménykedem, hogy ez a KRESZ-módosítócsomagot még ebben az évben elfogadják, de legkésőbb jövő év első felében” – írta a Pénzcentrum.

A 24.hu megérdeklődte, hol tart most a szabályalkotás. Egyelőre úgy látszik, nincs fejlemény az ügyben 2022 vége óta. Kiderült, hogy jelenleg az Építési és Közlekedési Minisztériumban zajlik a jogszabály-módosítás előkészítése.


50–60 ezer elektromos roller lehet hazánkban    Fotó: Pixabay


„Az egyeztetésekbe bevontuk a Magyar Közutat, a Közlekedéstudományi Intézetet, a rendőrséget, a Budapesti Közlekedési Központot, a Budapest Közutat, valamint több civil szervezetet (Járókelő, Magyar Kerékpárosklub, Kerékpáros Miskolcért Egyesület, Magyar Autóklub), illetve a Lime rollermegosztót is, így kijelenthetjük, hogy széles társadalmi csoport érdekeinek figyelembevételével történt az előkészítő munka” – írta az államtitkár.

Révész Máriusz elárulta azt is, hogy a javaslatcsomag alapján a 25 km/h végsebességű elektromos rollerekre a kerékpárokhoz hasonló közlekedési szabályok vonatkoznának, de ennél bővebben nem ismertette a készülő tervezetet.