EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Ritka rákos megbetegedéseket okozhat az UV-fényes körömlakkszárító?

Egészség
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay, illusztráció

Kutatók rájöttek: Veszélyesebb az UV lámpa, mint azt használói feltételezik.

Azt már kutatások bebizonyították, hogy a szoláriumokban használt UV-fény egyértelműen rákkeltő lehet, de az UV-fényt használó körömlakkszárítókról még nem igazán állt rendelkezésre megfelelő tanulmány.

A kutatás ötlete Ludmil Alexandrovtól, a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem professzorától és a tanulmány társszerzőjétől ered, aki észrevette, hogy a szépségiparban dolgozók ritka rákos megbetegedésekről számoltak be az ujjaikon.

A San Diegó-i Kaliforniai Egyetem kutatói megvizsgálták ezeket az UV-fényt kibocsátó készülékeket, és megállapították, hogy használatuk sejtpusztuláshoz és rákkeltő mutációkhoz vezethet az emberi sejtekben- írja a Tudatos Vásárló. A kutatás során, három sejttípust vizsgáltak különböző körülménynek között.

A Phys beszámolója szerint UV-sugárzó eszközöknek egyetlen 20 perces kezelés során történő használata a sejtek 20-30 százalékának elhalásához vezethet, míg három egymást követő 20 perces expozíció a kitett sejtek 65-70 százalékának pusztulását okozta a kísérletben.  A  megmaradt sejtekben is károsodást okozott, és olyan mintázatú változásokat eredményezett, amelyek az embereknél a bőrrák esetében is megfigyelhetők.