EUR: 385,03 Ft
USD: 356,11 Ft
CHF: 388,26 Ft
GBP: 437,87 Ft
RON: 77,82 Ft
RSD: 3,28 Ft

Mai névnap:

Rájár a rúd Trumpra...

Nagyvilág
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: whitehouse.com

Sorra mondanak fel a miniszterei, tanácsadói, míg Irán az Interpol nemzetközi rendőri szervezethez fordult azzal a kéréssel, hogy adjon ki nemzetközi letartóztatási parancsot Donald Trump amerikai elnök ellen.

Úgy tűnik, Donald Trump tényleg emlékezetessé teszi elnöki mandátumának utolsó napjait. Egyrészt Golamhosszein Eszmaili iráni igazságügyi szóvivő közölte: 48 ember, köztük Trump, amerikai parancsnokok, Pentagon-tisztségviselők és a térségben állomásozó amerikai katonák letartóztatását kérvényezték az Interpolnál. A kérés oka: egy évvel ezelőtt Trump utasítására amerikai légicsapásokban megölték Kászim Szulejmáni iráni legfőbb parancsnokot. Eszmaili az iráni állami televízióban elmondta, hogy konstruktív együttműködés zajlik az ügyben a szomszédos Irakkal.


Az alaszkai, 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum nagyjából 5 százalékára vonatkoznak ezek az engedélyek     Fotó: freepik.com


Másrészt a Trump-adminisztráció megnyitotta Alaszka sarkvidéki nemzeti parkjának (ANWR) egy részét az olajkitermelők előtt. Az alaszkai, 78 ezer négyzetkilométeren elterülő vadrezervátum nagyjából 5 százalékára vonatkoznak ezek az engedélyek, valamint a kőolaj- és földgázkitermelési jogok tíz évig érvényesek. A BBC News megtudta, a terület kulcsfontosságú élőhely számos állat, köztük a jegesmedve számára, amelynek vemhes nőstényei a térségben alakítanak ki odúkat maguknak a téli hónapokban, hogy azokban hozzák világra kicsinyeiket. Ráadásul a nemzeti park ad otthont továbbá a világ egyik legnagyobb, nagyjából 200 ezer egyedet számlál Grant-karibucsordájának.


Betsy DeVos oktatásügyi miniszter is lemondott a szerdai események miatt      Fotó: whitehouse.com


Harmadrészt egyre többen mondanak le a kormányából és a tanácsadói köréből a szerdai események és a Capitolium ostromában játszott szerepe miatt. Mint azt korábban megírtuk, elsőként Elaine Chao közlekedési miniszter távozott a kabinetből, őt pár órával később Betsy DeVos oktatásügyi miniszter követte. Ugyancsak beadta lemondását a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának négy tekintélyes tagja. Mindannyian azzal indokolták döntésüket, hogy az elnöknek szerepe volt a Capitolium elleni ostromban azzal, hogy előtte híveinek „gyújtóbeszédet” mondott.